Coșul dvs este gol.
Ați uitat parola?
Nu aveți cont? Creați-l!

Hronicul si cantecul varstelor

Hronicul si cantecul varstelor
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 282
Format: 13x20
32,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Hronicul si cantecul varstelor - Lucian Blaga

 
... treceau zilele, săptămânile, lunile. Un gând mă obseda. Greutăţile cu cari luptau părinţii erau din cele mai serioase, îi auzisem de atâtea ori vorbind despre bănci, datorii, cambii, restanţe.
 
Opintirile mele se înteţeau, în speranţa de a obţine, pe temeiul certificatelor şcolare, vreo bursă sau alte ajutoare, cel puţin masa.
 
Aspiraţia mea secretă, despre care nu suflam o vorbă nimănui, era să-mi scap părinţii asupriţi de scadenţe penibile, să mi-i scap de orice cheltuială, să mă cresc singur, ca vrăbiile.
 
M-am angajat, de îndată ce mi s-a dat prilejul, să dau meditaţii colegului din Vechiul Regat, dar cu atâta treabă izbutii cel mult să-mi fee rost de niscai bani de buzunar.
 
Bursele ce se împărţeau la liceu, puţine şi derizorii, erau, în orice caz, destinate elevilor mai înaintaţi. Faptul că un frate ajunsese profesor la Braşov nu constituia o împrejurare ce mi-ar fi înlesnit dobândirea ajutoarelor de care aş fi avut nevoie.
 
Dimpotrivă, împrejurarea alcătuia pentru mine un dezavantaj, căci se credea că el, om făcut, ar putea să-şi ajute fraţii. Dar Liviu se găsea In imposibilitate chiar şi numai de a se gândi la aşa ceva, de vreme ce el însuşi era începător şi făcuse o seamă de datorii până să-şi termine studiile universitare.
 
În afară de materiile impuse şcolarului prin programe, n-aş putea spune că, în timpul acela, m-ar fi interesat în chip deosebit ceva. Mai citeam, ce-i drept, ici-colo, câte o carte din biblioteca clasei, dar nu semănăm încă deloc cu ceea ce s-ar chema un cititor pasionat.
 
Ba da, voi numi totuşi unele lucruri cu cari mă îndeletniceam cu plăcere. Mă preocupau, de pildă, anume probleme de ştiinţă. Eram un geograf fără pereche în tot liceul. Iar de la geografie am trecut peste punţile geografiei fizice, la astronomie.
 
Astronomia îmi comunica realmente sentimentul unei creşteri personale, al unei treziri. In marginea ei îmi faceam singur speculaţiile. Descoperii cărţile lui Flammarion. Perspective cosmice negândite mi se deschideau.
 
Lumea planetară şi cea galactică deveneau penau mine un mediu real, care îmi solicita la fiecare pas un efort de descurcare şi în care palpitam cu ardoarea proprie vârstei.
 
Mă întrebam uneori dacă Cristos s-a întrupat şi pe planeta Marte. De unde până atunci mă frământasem încarcerat într-o viaţă interioară de natură religioasă, dominată de mitologia biblică, acum îmi denunţam singur această mitologie, fără de ajutorul vreunei lecturi, drept ceea ce era: adică drept mitologie...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii

Edituri

Top

Promoţii

Parteneri

SC REALCONS SRL
www.libraronline.ro

Promo

Dezvaluiri
Agenda Medicala 2018

Comenzi telefonice

Telefonul clientului:
0722.546.544
0757.319.090
Program:
L-V:9.00-17.30

Newsletter

Accesul clienţilor

Promo

Yoga - O calatorie in cautarea sinelui
Metoda de nastere prin yoga

Cărţi noi

Asistenţă online

asistenta Suntem deconectați
Created in 0.1312 sec
loader
Caut in catalog...
loader