Identitate - Francis Fukuyama

Identitate - Francis Fukuyama
Preț: 39,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7429-6
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 232
Format: 13X20

DESCRIERE

Identitate - Francis Fukuyama

 
... dezvoltarea globală în direcţia democraţiei, care a început la mijlocul anilor ’70 — ceea ce Samuel Huntington a etichetat drept al „treilea val“ al democratizării —, s-a transformat în ceva ce colegul meu Larry Diamond numeşte recesiunea globală.
 
 În 1970 existau numai în jur de 35 de democraţii elective, un număr care s-a mărit constant în decursul următoarelor trei decenii, până când a atins aproape 120 la începutul anilor 2000.
 
Cea mai mare accelerare s-a produs între 1989 şi 1991, odată cu căderea comunismului în Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică, când un val democratic a cuprins toată regiunea. De la mijlocul anilor 2000 însă, trendul acesta a mers invers, iar numărul statelor democratice a scăzut. Ţările autoritare, în frunte cu China, au devenit de atunci tot mai încrezătoare şi dornice să se impună.

Nu este nici o surpriză că noile pseudodemocraţii precum Tunisia, Ucraina sau Myanmar se străduiesc să construiască instituţii funcţionale, sau că democraţia liberală nu a reuşit să prindă rădăcini în Afganistan sau în Irak după intervenţiile americane.
 
Este dezamăgitor, deşi iarăşi nu întru totul surprinzător, că Rusia s-a întors la tradiţiile autoritare. Ceva mult mai neaşteptat a fost ca ameninţările la adresa democraţiei să apară înăuntrul unor democraţii bine consolidate.
 
Ungaria fusese una dintre primele ţări din Europa de Est care au răsturnat regimul comunist. Când a intrat în NATO şi Uniunea Europeană, părea că s-a raliat forţelor europene în calitate de ceea ce specialiştii în ştiinţe politice numesc o democraţie liberală „solidă“...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă     
1.    Politica demnităţii      
2.    A treia parte a sufletului   
3.    Înăuntru şi în afară     
4.    De la demnitate la democraţie    
5.    Revoluţiile demnităţii   
б.    Individualismul expresiv  
7.    Naţionalism şi religie   
8.    Adresa greşită     
9.    Omul invizibil    
10.    Democratizarea demnităţii  
11.    De la identitate la identităţi     
12.    Noi, poporul     
13.    Poveşti despre popoare     
14.    Ce este de făcut?    
Bibliografie     
Note

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0504 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.