Identitatea Romaneasca - Ioan-Aurel Pop

Identitatea Romaneasca - Ioan-Aurel Pop
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2021
Pagini: 280
Format: 13x20

DESCRIERE

Identitatea Romaneasca - Ioan-Aurel Pop

 
Intre real şi ideal: Dimitrie Cantemir despre locul românilor în Europa
Ideile lui Cantemir despre statutul, rolul şi locul poporului său între celelalte popoare sunt ilustrate cel mai Iulie în lucrările Descripţia Moldaviae sau Descrierea Moldovei (1716) şi Hronicul vechimei a romano-mol-do-vlahilor (1716-1722) — cu variante în limbile latină şi română — dar şi în lucrările propriu-zise de istorie universală şi de filosofia istoriei (Monarchiarum phi-sica examinatio şi Incrementorum et decrementorum Aulae Othomannicae sive Aliothmannicae Historiae).
 
Viziunea sa se încadrează în curentul preilumi-nist, anunţând accentul pe cultură, şcoală, învăţătură şi erudiţie, pe cunoaşterea spaţiilor exotice, pe limbă şi istorie, pe conducerea autoritară a principelui luminat, pe drepturile istorice ale popoarelor, privite ca subiecte colective ale istoriei etc.
 
Iniţial, a scris despre poporul său în limba latină, la cererea străinilor: „împinşi şi poftiţi fiind de la unii prieteni străini, şi mai cu dinadins de la însoţirea noastră care este Academia Ştiinţelor din Berlin, nu numai o dată sau de două ori, ci de mai multe ori îndemnaţi şi rugaţi fiind, pentru ca de începătura, neamul şi vechimea moldovenilor, măcar cât de cât de pre scurt să-i înştiinţăm..’.

De aceea, el a trebuit să răspundă la câteva întrebări, pe care şi le-ar fi putut pune străinii de la cumpăna secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea, cum ar fi cele referitoare la identitatea românilor şi a ţărilor lor.
 
La întrebarea „cine sunt românii?”, răspunde fără ezitare că sunt urmaşii romanilor, iar la cea despre ţări spune că ele vin de demult, fiind formate pe locul vechii Dacii.
 
Ţara Românilor a fost pentru el una şi nedespărţită, din vremuri imemoriale, după cum singur mărturiseşte în prima dintre cele trei „cărţi” din Hronic numite „Prolegomene”, „carte” în care prezintă o descriere is-torico-geografică „a toată Ţara Românească (care apoi s-au împărţit în Moldova, Muntenească şi Ardealul) din descălecatul ei de la Traian”.
 
Pentru Cantemir, Ţările Româneşti se numesc „Daco-Romania”, adică România născută pe teritoriul vechii Dacii, din coloniştii romani, chemaţi şi români. Aşadar, românii nu erau altceva...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte 
Felul de a fi român            
Identitatea istorică a românilor - între realitate şi ficţiune        
Gânduri despre România   
Imaginea de sine a românilor în imnul naţional - între trecut şi viitor  
Academia Română şi vocaţia edificiului naţional   
Istorie şi ficţiune istorică  
Istorie şi propagandă istorică în societatea contemporană 
Cuvânt-înainte la ediţia a Il-a a cărţii Istoria, adevărul şi miturile. Note de lectură, apărută
la Editura Enciclopedică, 2014   
Oameni care au făcut istorie     
între real şi ideal: Dimitrie Cantemir despre locul românilor în Europa   
Eminescu şi Transilvania (sau Elogiul culturii naţionale româneşti)    
 
...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0515 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.