Imortalitate constienta - Convorbiri inregistrate de Paul Brunton si Munagala Venkataramiah

Imortalitate constienta - Convorbiri inregistrate de Paul Brunton si Munagala Venkataramiah
Preț: 32,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 272
Format: 13x20

DESCRIERE

Imortalitate constienta - Convorbiri inregistrate de Paul Brunton si Munagala Venkataramiah - Ramana Maharshi

 
... Dumnezeu manipulează roadele karmei; El nici nu îi adaugă, nici nu sustrage ceva din ea. Subconştientul omului este un depozit de karma bună şi rea, un rezervoar din care Ishvara alege ceea ce El consideră că se potriveşte cel mai bine cu evoluţia spirituală a unui om la un moment dat - fie agreabil, fie dureros. în consecinţă, nimic nu este arbitrar.

   Pentru omul realizat nu există nici trecut sau prezent, nici viitor. El se situează dincolo de timp, întrucât el trăieşte în Sinele atemporal.

   Ce este ceea ce se naşte? Nu este adevăratul Sine. Naşterea noastră în El este şi finalul; aceasta este unica şi adevărata naştere - cea spirituală. Celelalte nu sunt decât întrupări efemere ale vasanelor. Dacă nu ar fi existat corpul fizic, acum nu am fi putut vorbi despre faptul că spiritul rezidă înăuntrul nostru; am fi fost adevăratul Sine.

   Omul iluminat adoptă atitudinea de observator. Aşadar, el aşteaptă şi urmăreşte desfăşurarea evenimentelor. El lasă lucrurile să îşi urmeze cursul. El renunţă la tot, abandonându-se acelei Puteri Absolute pe care o numeşti Dumnezeu, karma sau oricum doreşti. Nu mai există nici cea mai mică rămăşiţă de egoism în el. Aşadar, fii tăcut.

   În Gita există o sloka ce afirmă că cel ce acţionează neataşat de propriile simţuri şi lipsit de egoism - sentimentul de "Eu sunt cel care înfăptuieşte" -, deşi ia viaţa duşmanului său, în realitate nu produce niciun fel de karma.
 
În mod similar, un astfel de iluminat este liber de întreaga sa karma şi de toate vasanele trecutului. Cum ar mai putea exista karma sau vasana, odată ce "Eul" care le-a generat sau care le generează a fost răpus?

   Omul iluminat nu îşi face planuri şi nici nu anticipează viitorul. De ce ar face-o? Simţul eului nu mai există deloc în el. Puterea Infinită, cea cu adevărat capabilă de înfăptuirea lucrurilor, e cea care îl călăuzeşte.

   Î.: Vreau să merg la Muntele Kailas.

   R.: Un om ajunge să vadă asemenea locuri numai dacă este hărăzit să o facă, nu altminteri. Dar chiar şi după ce va fi văzut toate locurile acestea, tot îi vor rămâne multe altele necercetate - dacă nu în emisfera aceasta, atunci în cealaltă. Cunoaşterea1 implică ignoranţa a ceea ce este dincolo de cunoscut. Această cunoaştere este întotdeauna limitată. [Convorbirea 287]

   Supune-te şi totul va fi bine. Lasă întreaga responsabilitate în seama lui Dumnezeu. Nu purta tu povara. Ce poate să facă destinul? Dacă te vei supune lui Dumnezeu, nu vor mai exista motive de nelinişte. Odată aflat sub protecţia lui Dumnezeu, nimic nu te va mai putea afecta. Sentimentul de uşurare depinde de şi este proporţional cu nădejdea în Dumnezeu, sau Sine.

   Î.: Munca mea este un impediment.

   R.: Dacă ai atitudinea corectă, modul de viaţă pe care îl duci nu contează foarte mult.

   Î.: În această atmosferă pură, Calea este uşoară, dar în oraşe este dificil.

   R.: Când vezi adevăratul Sine, nu este oare o atmosferă pură? Lasă trupul să creadă ce vrea. Dar tu de ce ai crede astfel? Ar fi foarte bine dacă ai putea păstra tăcerea, în acelaşi timp fără să te implici în alte îndeletniciri. Însă, dacă nu poţi, la ce bun să rămâi tăcut? Omul, chiar dacă este constrâns să fie activ, să nu renunţe la a-şi da toată silinţa pentru a realiza Sinele. [Convorbirea 255]...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă la cea de-a patra ediţie... 5
Prefaţă la prima ediţie... 14

1. Dincolo de yoga... 16
2. Lacunele religiei... 26
3. Religia: sens şi semnificaţie... 27
4. Înţelesul misticismului... 32
5. Filosofia: sens şi semnificaţie... 74
6. Intelectul... 79
7. Caracteristicile disciplinei filosofice... 80
8. Filosofia senzaţiilor şi a percepţiei... 85
9. Iluzia spaţiu-timp şi iluzia externalităţii... 86
10. Doctrina mentalismului... 88
11. Iluzia experienţei lumii... 93
12. Iluzia experienţei-eu... 102
13. Avashtatraya... 122
14. Aspectul suprem ca adevăr... 137
15. Filosofie practică... 148
16. Condiţia înţeleptului, ca ideal... 169
17. Doctrina noncauzalităţii... 194
18. Mintea... 197
19. Starea supremă ca realitate... 210
20. Nevoia de ultramisticism... 229
21. Gânditori orientali şi occidentali... 240

Glosar... 251

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0491 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.