Impudoare - Gabriel Liiceanu

Impudoare - Gabriel Liiceanu
-7%
Preț: 41,85 RON
45,00 RON (-7%)
Promoția expiră la 31.01.2022
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7265-0
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 368
Format: 13x20

DESCRIERE

Impudoare - Gabriel Liiceanu

 
... jurnalul nu este o luptă cu Timpul, nu este amprenta pe hârtie sau masca mortuară a vieţii mele, ci un suprem exerciţiu de exorcizare, de scoatere la aer şi lumină a conţinuturilor leneşe din mine, aruncate alandala într-o cămară fără ferestre, reziduuri enorme, adunate de-a lungul anilor prin amânări repetate ale momentelor când trebuia să fac curat.
 
Din acest punct de vedere jurnalul este soluţia pe care am găsit-o pentru a putea să trăiesc. Dar când spun lucrul acesta, nu este nimic patetic în el. E vorba pur şi simplu de un principiu de funcţionare igienic la scara unei vieţi.

Exact asta este un jurnal: un mod de a explica, de a desfăşura în cuvinte sulul înfăşurat al vieţii noastre. Cei mai mulţi oameni mor pliaţi, împăturiţi, aşezaţi pe raftul ce le-a fost hărăzit de către natură şi societate. De fapt, cu toţii vrem „să ne explicăm'', să ne depliem, să spunem de ce am făcut sau de ce n-am făcut cutare lucru, ce ne propunem să facem, ce am fi facut daca... Dar până la urmă sfârşitul ne prinde pe fiecare într-o înfăşurare sau alta, „neexplicaţi".

In multe din paginile mele de jurnal este diagnosticată o boală care ne spune cât de şubredă este în fond sănătatea condiţiei umane. Descrierea unei astfel de boli încearcă să arate ce s-ar întâmpla dacă luciditatea ar pune stăpânire pe vieţile noastre, ce s-ar întâmpla dacă nu ne-am mai putea „droga" cu nimic şi dacă tot ce înseamnă „valoare" şi „sens" s-ar dizolva în lumina crudă a unei priviri suverane.
 
Nebunia, în această perspectivă, este tragica neputinţă de a-ţi pierde minţile. Nebun e cel văduvit de proprietatea de a se investi în zadar şi care, ştiind, aflând, înţelegând, optează pentru imobilism şi melancolie.
 
Nebun e lucidul, scepticul, omul care nu mai are capacitatea de a fabrica, pentru el şi pentru ceilalţi, iluzii. Aşa înţelese, paginile acestea sunt o punere în gardă asupra supremului pericol care ne pândeşte: cel de a fi în toate minţile...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte
De la „eul detestabil" la zugrăvirea de sine       
Eul şi necunoscutul din mine    
Eul şi jurnalul    
Despre gândire  
Cuvintele (I)    
Prostia        
Iubirea    
Cuvintele (II)   
Prietenia    
Crepusculul şi moartea    
Cuvintele (III)     
Etice

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0573 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.