Ingineria interioara - Ghidul unui yoghin catre starea de bucurie

Ingineria interioara - Ghidul unui yoghin catre starea de bucurie
Preț: 44,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 272
Format: 13x20

DESCRIERE

Ingineria interioara - Ghidul unui yoghin catre starea de bucurie (Sadhguru)

 
Hrana privită ca un combustibil
 
Corpul fizic nu este altceva decât o acumulare de hrană. Yoga insistă foarte mult asupra hranei, pornind de la premisa că aceasta are un impact uriaş asupra corpului pe care ţi l-ai construit.
 
Există o întreagă ştiinţă yoghină în spatele alimentaţiei, care îţi spune ce, cum şi când trebuie să mănânci. Calitatea alimentaţiei determină calitatea corpului şi cât de confortabil se simte acesta.
 
Tu îţi pregăteşti acest corp astfel încât să poţi alerga graţios ca o gazelă, sau îl îndopi până nu mai poţi, ajungând să cântăreşti o sută de kilograme? Iţi pregăteşti corpul astfel încât să îţi facilitezi stările meditative superioare?
 
Există alimente recomandate pentru fiecare înclinaţie, în funcţie de ceea ce doreşti să faci cu viaţa ta.
 
Maniera în care mănânci nu îţi determină numai starea de sănătate fizică, ci şi gândurile, sentimentele şi felul în care experimentezi viaţa. Adoptarea unei alimentaţii inteligente presupune înţelegerea tipului de combustibil de care are nevoie corpul tău şi furnizarea acestuia, astfel încât organismul tău să funcţioneze la modul optim.
 
Să spunem că ţi-ai cumpărat o maşină pe benzină, dar pompezi în ea motorină (combustibilul pentru motoare diesel). Aceasta poate funcţiona inclusiv cu motorină, dar nu la capacitatea ei optimă.
 
In plus, durata ei de viaţă va fi semnificativ redusă. într-o manieră similară, dacă nu înţelegem pentru ce tip de combustibil este conceput acest corp, forţându-l să mănânce orice, el nu va funcţiona niciodată la capacitatea sa optimă, iar longevitatea sa va fi compromisă.
 
Compatibilitatea combustibilului cu maşinăria care îl foloseşte joacă un rol decisiv, îndeosebi pentru cei care doresc să îşi calibreze corpul în anumite scopuri precise.
 
Pentru ce tip de hrană este conceput organismul uman?
 
Dacă mănânci anumite alimente, corpul tău se simte fericit. Dacă mănânci altele, el devine letargic şi inert, iar tu începi să dormi din ce în ce mai mult.
 
Dacă dormi opt ore pe noapte şi trăieşti o sută de ani, înseamnă că ţi-ai petrecut o treime din viaţă dormind! Alte 30-40 de procente sunt cheltuite pe alimentaţie, toaletă şi alte necesităţi. în acest fel, îţi rămâne foarte puţin timp pentru a trăi efectiv!
 
In principiu, omul mănâncă pentru a căpăta energie. Ce simţi însă atunci când mănânci prea mult: te simţi plin de energie, sau letargic? In funcţie de calitatea hranei consumate, tu simţi la început o stare de letargie, urmată treptat de una plină de energie.
 
De ce?
 
Unul din motive este că organismul tău nu poate digera hrana gătită la foc fără ajutorul unor enzime. Nu toate enzimele necesare sunt prezente în corp. Multe dintre ele sunt conţinute direct de alimente. Atunci când găteşti la foc alimentele, 80-90% din enzime sunt distruse.
 
In acest caz, corpul se vede nevoit sâ înlocuiască el însuşi aceste emtime. Enzimele pe care le distrugi prin gătire nu pot fi reconstituite niciodată în totalitate, aşa că aproximativ 50% din hrana consumată se transformă într-un deşeu.
 
Un alt aspect de care trebuie să ţinem seama este stresul asupra sistemului. Corpul trebuie sa proceseze toata această hrană pentru a obţine o mică doză de energie de care are nevoie pentru activităţile sale de zi cu zi.
 
Dacă am mânca alimente care conţin enzimele necesare, sistemul uman ar funcţiona pe un nivel superior de eficienţă, iar raportul hranâ-energie ar fi complet diferit.
 
Consumul alimentelor naturale în starea lor crudă (negătita la foc), în care celulele sunt încă vii, conferă o sănătate şi o vitalitate enormă organismului uman.
 
Este foarte uşor să faci experimente în aceasta direcţie. Nu-ţi mai întreba doctorul, nutriţionistul sau instructorul yoga ce trebuie sâ mănânci. Intrebă-ţi corpul ce alimente îl satisfac cel mai mult. Nu-ţi lăsa însă limba (papilele gustative) să ia toate deciziile.
 
Alimentaţia ideală este întotdeauna cea care îţi determină organismul să se simtă cel mai confortabil. învaţă sâ îţi asculţi corpul. Pe măsură ce vei deveni din ce în ce mai conştient de corpul tău, vei înţelege din ce în ce mai uşor cât de benefice îţi sunt diferite alimente.
 
Nici măcar nu va trebui să le mănânci Există un tip de sensibilitate care poate fi cultivată şi care îţi permite să ştii ce impact poate avea un aliment asupra corpului tău prin simpla lui privire sau atingere...
 
...
 
... omul care doreşte să îşi dilate conştiinţa este o simplă expresie a inteligenţei supreme lipsite de formă, care reprezintă însăşi sursa noastră. In loc să găsim sursa aspiraţiei noastre, noi încercăm să o manifestăm în lumea exterioară.
 
Dată fiind natura simţurilor noastre orientate către exterior, noi suntem amăgiţi să credem că această expresie exterioară ne va aduce împlinire. Atunci când interpretăm greşit expresia, confundând-o cu cauza, aceasta nu ne poate aduce decât înlănţuire, nu eliberare.

    Singurul scop al energiilor vitale ale oricărui individ este să atingă infinitatea - esenţa ultimă a existenţei noastre. Acestea nu cunosc niciun alt scop. Mintea ta se poate gândi la bani sau la o casă nouă; corpul tău îşi poate dori hrană sau somn; dar energiile tale vitale aspiră întotdeauna către spulberarea hotarelor create de structura ta fizică şi de cea mentală. încetul cu încetul, de-a lungul vieţii, marea majoritate a oamenilor au încetat să mai urmărească traiectoria energiilor lor vitale, ajungând să creadă că sunt nişte entităţi separate sau autonome.

    In realitate, separarea nu reprezintă decât un simplu mit. întregul conţinut al corpului tău fizic şi al celui mental a fost acumulat din exterior. Aceste corpuri îţi aparţin, dar nu sunt una cu tine. Dacă doreşti să îţi urmezi corpul, este bine să ştii că acesta se îndreaptă glonţ către mormânt.
 
La fel, tot ce cunoşti la nivelul minţii este o sumă de cunoştinţe acumulate de-a lungul timpului. Obiectivele minţii sunt create în întregime de ea (într-o manieră ego-tică şi limitată). Chiar dacă ţi se par în regulă în momentul de faţă, ele te vor îndepărta cel mai probabil de procesul vieţii.
 
In consecinţă, dacă îţi urmăreşti mintea, trebuie să ştii că aceasta te va conduce către o creaţie psihologică alternativă. Oricât de fascinantă, de stimulativă sau de reconfortantă ţi s-ar părea o vreme, ea nu are nimic de-a face cu realitatea existenţială.
 
 
CUPRINS:
 
PARTEA 1
 
Cum mi-am pierdut simturile
Calea de iesire se afla in interior
Modeleaza-ti singur destinul
Acolo unde nu exista hotare, nu exista nici povara
"Si acum Yoga"
 
PARTEA 2
 
Corpul
Mintea 
Energia
Bucuria
 
Glosar
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0511 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.