Insemnări dintr-o țară mare

Insemnări dintr-o țară mare
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 320
Format: 13x20
Preț: 24,00 RON
30,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Insemnări dintr-o țară mare. Visul american văzut de aproape - Bill  Bryson

 
... Bill Bryson are un adevărat talent de a fi depăşit de situaţie oriunde se duce chiar şi (sau mai ales) în locul unde s-a născut. Revenind în SUA după două decenii petrecute în Marea Britanie, redescoperă cu bucurie comori de mult uitate ale copilăriei: glorioasa toamnă din New England, ţinuta caraghioasă a oamenilor în pantaloni scurţi şi camerele de motel în care poţi conta pe faptul că vei fi trezit în toiul nopţii de un ţipăt pătrunzător, urmat de o voce de femeie care imploră: „Lasă pistolul, Vinnie! Fac orice vrei”.
 
Din carte:
 
Factorul de risc

Vreau să vă supun atenţiei un lucru care mie mi se pare teribil de nedrept. Pentru că eu sunt american, iar voi, drăguţii de voi, nu sunteţi, se pare că şansele mele de a muri înainte de vreme, într-un accident, sunt de două ori mai mari.
 
Ştiu asta pentru că tocmai am citit ceva ce se cheamă Cartea riscurilor: detalii fascinante despre pericolele pe care le înfruntăm zilnic, a unui statistician tocilar (ca să folosesc drăgălaşul termen pentru un om de ştiinţă) pe nume Larry Laudan.
 
Cartea e plină de statistici utile şi interesante, majoritatea despre cum poţi să dai iremediabil de dracu’ în Statele Unite. Astfel, ştiu că, dacă se întâmplă să mă apuc de agricultură anul ăsta, am de trei ori mai multe şanse să-mi pierd un membru şi de două ori mai multe şanse să mor otrăvit decât dacă stau aici, cuminte.
 
Acum ştiu că posibilitatea de a fi ucis cândva în următoarele douăsprezece luni este de 1 la 11. 000, de a muri sufocat de 1 la 150. 000, de a fi omorât de un baraj care se prăbuşeşte de 1 la 10. 000. 000 şi de a fi pocnit mortal de ceva căzut din cer de circa 1 la 250. 000. 000.
 
Chiar şi dacă rămân în casă şi nu mă apropii de ferestre, se pare că există o şansă de 1 la 450. 000 să fiu omorât de ceva până la sfârşitul zilei. Mi se pare alarmant.
 
Dar nimic nu-i mai îngrijorător decât descoperirea că, prin simplul fapt că sunt american, că iau poziţie de drepţi când se cântă Star-Spangled Banner şi că am o şapcă de baseball ca element central al garderobei, am de două ori mai multe şanse de a sfârşi într-un accident devastator decât voi. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu e forma corectă pentru a decide asupra mortalităţii.
 
Dl Laudan nu explică de ce americanii sunt de două ori mai periculoşi pentru ei înşişi decât britanicii (presupun că descoperirea l-a afectat prea tare), dar eu m-am gândit îndelung la asta, după cum vă puteţi închipui, iar răspunsul - evident, dacă te gândeşti fie şi un pic - este că America e un loc incredibil de primejdios.
 
Reflectaţi puţin: în fiecare an, în New Hampshire, cam zece-doisprezece indivizi mor izbind cu maşina un elan. Vă rog să mă corectaţi dacă greşesc, dar nu este un lucru care vi s-ar putea întâmpla vouă, pe drumul înapoi spre casă, de la Sainsbury’s.
 
După cum nu este plauzibil să vă mănânce vreun urs grizzly sau vreo pumă, să vă facă una cu pământul vreun bizon sau să vă înşface de gleznă vreun şarpe cu clopoţei tulburat din cale-afară -toate întâmplări care şterg de pe faţa pământului câteva zeci de bieţi americani în fiecare an.
 
Urmează toate manifestările violente ale naturii - tornade, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii, viscole puternice, câte un cutremur când şi când - care abia dacă există pe insuliţa voastră calmă, dar ucid anual sute şi sute de americani...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Mulţumiri   
Introducere   

Intoarcerea acasă   
Ajutor!    
Să vedeţi, domnu’ doctor, tocmai încercam să mă-ntind în pat    
Duceţi-mă pe stadion    
Tăntălăul şi gogomanul    
Cultura medicamentului    
A sosit poştaşul!   
Cum să ne distrăm acasă  
Vicii de proiectare    
Spaţii deschise   
Regula numărul 1: respectaţi toate regulile   
Misterele Crăciunului    
Jocul cifrelor  
Room service   
Prietenul nostru, elanul    
Plăceri consumeriste    
Raiul mâncărurilor nesănătoase   
Poveşti din pădurile nordului  
Odă preşedintelui   
Viaţa într-un loc cu climă rece  
Ne înecăm în birocraţie
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0695 sec