Intelepciunea Parintilor Desertului - Thomas Merton

Intelepciunea Parintilor Desertului - Thomas Merton
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-47-3578-5
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 208
Format: 14x20
Categoria: Crestinism

DESCRIERE

Intelepciunea Parintilor Desertului - Thomas Merton

 
... in primul său deceniu monahal Merton s-a luptat cu via comunitate. Acesta este unul dintre cele mai interesante subiecte oricărei biografii a lui Merton. s-au scris cărţi legate în mod special de această temă.
 
Ştim că în [calitatea sa] de trapist dedicat, el şi-a dorit pentru sine un grad mai mare de solitudine, dar şi că a fost unul dintre cei mai prolifici scriitori spirituali ai generaţiei sale. Această ironie [a soartei] şi această contradicţie nu a ocolit pe nimeni dintre cei din jurul lui Merton, nici măcar pe el.

Merton îi cerea frecvent abatelui său mai multă solitudine; pe de altă parte el scria sute de scrisori către prieteni din Statele Unite şi din străinătate despre fiecare carte nouă, despre fiecare mişcare şi idee spirituală la modă.
 
In acelaşi timp, discuta la modul cel mai serios despre dorinţa sa de a trăi într-un mod mai contemplativ. Ştim chiar despre dorinţa pe care a manifestat-o uneori de a se transfera într-un alt ordin religios. Dacă ar fi fost cartuzian, ar fi putut, oare, deveni mai bine călugărul pe care Dumnezeu îl vrea?
 
Atracţia sa ulterioară faţă de religiile şi de tradiţiile monastice din orient este privită adesea şi din această perspectivă. Au existat chiar zvonuri, după moartea sa la Bangkok, că, de fapt, el nu ar fi murit, ci şi-a înscenat moartea pentru a deveni călugăr budist şi a trăi în Orient!

In vremea în care îl studia pe Sf. Ioan Casian (cea mai importantă figură şi „învăţătorul" din aceste prelegeri), lui Merton i s-a acordat entru prima oară permisiunea unor perioade de solitudine mai îndelungate şi există multe momente în această carte când îl auzim pe Merton argumentând în contradictoriu cu textele şi cu tradiţia (şi cu el însuşi? şi cu abatele său?) despre [raportul dintre viaţa] cenobitică şi cea eremitică. Prima este viaţa monahală [de obşte], în comuniune cu...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă

CURSUL 1: Spiritualitatea creştină timpurie (a primelor două secole)... 21
Spiritualitatea în epoca mucenicilor 23 • Idealul fecioriei şi al ascezei 25
CURSUL 2: Rătăcirile primelor secole    28
Ura faţă de trup 28 • Montanismul 33 • Neoplatonismul 33 •
Gnosticismul 35
CURSUL 3: Învăţătorii creştini din Alexandria    37
Clement din Alexandria 37 • Origen 39 • Scrierile lui Origen 41
CURSUL 4: Sf. Antonie al Deşertului    46
Apariţia Sf. Antonie 47 • Doctrina lui Antonie 50 • Ultima parte a vieţii Sf. Antonie 52
CURSUL 5: Sf. Pahomie şi cenobiţii    53
...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Crestinism

Created in 0.0472 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.