Intrebări fără răspuns, sau cu prea multe răspunsuri - Lucian Boia

Intrebări fără răspuns, sau cu prea multe răspunsuri - Lucian Boia
-8%
Preț: 20,24 RON
22,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6585-0
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 96
Format: 13x20
Categoria: Eseuri

DESCRIERE

Intrebări fără răspuns, sau cu prea multe răspunsuri - Lucian Boia

 
SUNTEM CU TOȚII (noi, oamenii) actori într-o piesă pe care nu o înțelegem. Ce căutăm în această lume? De unde venim și încotro ne ducem? Care e rostul nostru? Sau nu avem nici un rost?
 
Sunt întrebări care e de presupus că nu vor primi niciodată un răspuns satisfăcător, unul singur, incon testabil și definitiv. În ultimul veac, aria cunoașterii s-a extins într-un ritm amețitor (și se va extinde probabil încă și mai repede).
 
Odată cu suma cunoștințelor, s-au înmulțit însă, în aceeași cadență, și nedumeririle. Cât de simplă a fost cândva lumea (în imaginarul nostru) și cât de complicată a devenit!
 
Pentru a explica inexplicabilul și pentru a da vieții umane un sens, religiile oferă oaze de speranță. Ajunge să admitem că dincolo de meschinele frământări terestre, și mai presus de ele, se află o putere absolută care comandă totul în vastul Univers („stăpânul fără margini peste marginile lumii“, pentru a-l cita din nou pe Eminescu).
 
Pentru creștini, ca și în celelalte religii monoteiste (iudaism, islamism), acesta este Dumnezeu, marele creator și marele judecător.
 
În religiile monoteiste și în creștinism cu deosebire, parcursul omenirii e riguros definit, prins într-o istorie „liniară“, care se derulează o singură dată, din momentul Creației și până la sfârșitul timpurilor.
 
Omenirea și fiecare individ în parte par a fi piesele unui experiment al divinității, miza pusă în joc fiind viața veșnică de după moarte...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte
 
I Nedumeriri
II Planeta condamnaților
III „Non omnis moriar“
IV Calea spre nemurire
V În căutarea „celorlalți“
VI Povestea științifică a creației
VII Fizica și Dumnezeu
VIII Mergând spre viitor
IX Miracolul occidental
X Încurcata problemă a cauzelor
XI Despre ziua de mâine
XII Surprizele viitorului
XIII Efecte perverse
XIV Încheiere
Post­scriptum
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0459 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.