Inventarele de personalitate - Ovidiu Stroescu

Inventarele de personalitate - Ovidiu Stroescu
Preț: 27,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-28-1095-5
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 157
Format: 17X24
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Inventarele de personalitate - Ovidiu Stroescu

 
Abordarea lexicală: contribuţia lui Goldberg
Abordarea lexicală porneşte de la ipoteza conform căreia limbajul natural conţine descriptorii potenţiali pentru personalitate, întrucât trăsăturile prin care oamenii se evaluează unii pe alţii au fost encodate în limbajul lor (Goldberg, 1981). Astfel, „cele mai importante diferenţe individuale în tranzacţiile umane vor ajunge să fie codificate ca termeni unici, în unele, sau toate limbile lumii" (Goldberg, 1990, p. 1216). într-adevăr, încă de mici, oamenii sunt învăţaţi să descrie semenii lor în termeni de trăsături, aderând astfel fără a voi în mod deliberat la teoria trăsăturii (McCrae & Costa, 2003).
Trebuie precizat că abordarea lexicală „oferă un cadru pentru descrierea personalităţii, şi nu în mod necesar pentru explicarea ei"
(Saucier & Goldberg, 1996, p. 24-25), surprinzând caracteristicile fenotipice ale personalităţii şi mai puţin pe cele genotipice. Din acest punct de vedere, este mult mai potrivită utilizarea termenului de atribut de personalitate şi nu a celui de trăsătură, întrucât trăsătura implică atât descriere cât şi explicaţie (Saucier & Goldberg, 1996). Modelul subliniază astfel mai puţin trăsăturile de personalitate şi mai mult diferenţele individuale, aşa cum sunt ele descrise în limbajul natural. Dată fiind multitudinea descriptorilor din lexicon, problema constă nu doar în identificarea lor ci, şi în determinarea reprezentativităţii lor, întrucât „nu există o definiţie a personalităţii care să ghideze cercetătorul în legătură cu acei termeni (cuvinte singulare sau expresii) care au calitatea de a fi descriptori ai personalităţii” (Minulescu, 2004, p. 135).
Reprezentativitatea descriptorilor este stabilită acum prin corespondenţa între atribut şi descriptor, evidenţiată la nivel inter şi intra vocabular (Saucier & Goldberg, 1996). Astfel, pe măsură ce diferenţa individuală devine mai importantă, pe atât ea va fi reflectată în cât mai multe limbi şi în cât mai multe cuvinte (sinonime) în interiorul unei limbi (Saucier & Goldberg, 1996). Reprezentarea în vocabulare diferite poate fi o dovadă pentru generalizabilitate trans-culturală, la fel cum reflectarea în interiorul vocabularului poate fi o dovadă pentru acele trăsături fenotipice care merită a fi explicate (Wiggins & Trapnell, 1997). Prin urmare, lexiconul unei limbi, deşi finit, „poate oferi o bază pentru o taxonomie cuprinzătoare a trăsăturilor de personalitate" (Minulescu, 2004, p. 134), identificată de Tupes şi Christal (1961) prin analiza corelaţională în lucrările lui Cattel (1943).
 
CUPRINS:
 
CAPITOLUL I
TEORIA TRĂSĂTURII-FUNDAMENT PENTRU INVENTARELE DE PERSONALITATE    
Teoria trăsăturilor - fundament pentru construcţia inventarelor
de personalitate     14
Modelul 5 Factori - integrator pentru teoria trăsătură     18
Abordarea lexicală: contribuţia lui Goldberg     19
Abordarea dispoziţională: contribuţia lui Costa şi McCrae     24
Diferenţiere sau similitudine?     29
Controverse ale teoriei trăsăturilor     30
Circularitatea     31
Critica situaţionismului     31
Controverse legate de modelul Big Five     34

CAPITOLUL II
INVENTARELE DE PERSONALITATE-INSTRUMENTE PENTRU MĂSURAREA PERSONALITĂŢII 
Tipuri de inventare de personalitate     43
Inventare de personalitate ipsative (formatul alegerilor forţate).. 44 Inventarele de personalitate în practica selecţiei personalului -
perspectiva angajatorilor     49
Inventarele de personalitate în practica selecţiei personalului -perspectiva candidaţilor     52

CAPITOLUL III
PREDICŢIA PERFORMANŢEI PRIN INVENTARELE DE PERSONALITATE   
Problematica predicţiei     59
Dificultăţi la nivel de utilizator     62
Dificultăţi teoretice     64
Modele ale performanţei     65
Dificultăţi empirice     71
 
.........

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0594 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.