Istoria apelor - Maja Lunde

Istoria apelor - Maja Lunde
-10%
Preț: 33,30 RON
37,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-779-705-3
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 300
Format: 13X20

DESCRIERE

Istoria apelor - Maja Lunde

 
... nimic nu putea stăvili apele, pe care le puteai urmări de la stânci până la fiorduri; din zăpada care cădea din nori si se aşternea pe vârfurile munţilor, până la aburul care se ridica deasupra mării, transfonrmându-se din nou în nori.

În fiecare iarnă gheţarul creştea, acumula zăpadă, în fiecare iarnă creştea aşa cum trebuia, şi în fiecare vară se topea, se scurgea, se transforma în picături, picăturile se adunau în pârâiaşe, conduse de gravitaţie, şuvoaiele se contopeau şi se transformau în cascade şi în râuri.

Existau două sate care împărţeau un munte şi un gheţar, noi împărţiserăm muntele şi gheţarul de la începutul începuturilor. O parte a muntelui era verticală, unde se afla cascada S0sterfossene, prăvălindu-se 711 metri drept în jos, spre lacul Eide, o apă adâncă şi verde care i-a dat satului numele său, Eidesdalen şi care a dăruit fertilitate animalelor şi oamenilor de acolo.

Eidesdalen, satul lui Magnus.

Din Eidesdalen nu se vedea fiordul, oamenii nu erau obişnuiţi să simtă gustul sărat pe buze. Sarea nu venea purtată de vânt şi nu ajungea niciodată acolo, nu mirosea a mare acolo sus pe culmi. Dar ei aveau apele lor, apa fără gust, apa care făcea ca totul să rodească şi lui niciodată nu i-a lipsit marea, după cum avea să spună el mai târziu.
 
Cealaltă parte a muntelui era mai blândă, mai puţin abruptă, aici apa se aduna în râul Breio, râul somonului, râul cascadelor, al midiilor de apă dulce, croindu-si drum printr-o fisură, săpându-si această fisură, prin milioane de picături, în fiecare secundă, toamna, în ape repezi si în porţiuni calme si alunecoase. Când strălucea, se transforma într-o fâsie strălucitoare de sine stătătoare.

Breio îsi urma cursul până la Ringfjorden, iar acolo, în satul de la nivelul mării, râul se contopea cu apa sărată. Acolo apa din gheţar devenea una cu marea.
Ringfjorden, acela era satul meu.

Si apoi apele se uneau, apa din gheţar si apa din mare, înainte ca soarele să cheme din nou picăturile către el, atră-gându-le prin aer sub formă de aburi, tot mai sus, către nori, acolo unde scăpau de forţa gravitaţiei...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

40,50 RON
45,00 RON (-10%)
Created in 0.0403 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.