Istoria lacunelor - Despre manuscrise pierdute (Bogdan Suceava)

Istoria lacunelor - Despre manuscrise pierdute (Bogdan Suceava)
-20%
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 176
Format: 13x20
Categoria: Critica literara
Preț: 20,00 RON
25,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Istoria lacunelor - Despre manuscrise pierdute (Bogdan Suceava)

 
... cat de tragică e pierderea definitivă a unui manuscris?
 
... dar dacă autorul manuscrisului pierdut a scris alte opere de o valoare inestimabilă?
 
De la Aristotel la Hemingway există o întreagă istorie a manuscriselor definitiv dispărute, despre care se crede că ar fi putut revoluţiona literatura, filosofia, matematica sau fizica.
 
Fie că a fost vorba despre accidente tragice, precum mistuirea Bibliotecii din Alexandria, despre moartea autorului, cum s-a întîmplat cu I. L. Caragiale...
 
Din carte:
 
... două lucrări, care ar fi fost intitulate Asupra solstiţiului şi Asupra echinocţiului, şi aici misterul se adânceşte, pentru că au existat autori care şi-au exprimat îndoiala că aceste cărţi au fost scrise vreodată.
 
De ce ar fi fost acestea două importante? Dacă Thales, în epoca lui, ar fi înţeles adevărata semnificaţie a solstiţiului şi a echinocţiului înseamnă oare că ar fi înţeles de atunci dinamica sistemului solar şi locul Pământului în univers? Se poate susţine o asemenea presupunere? Sau va fi căzui şi Thales victimă a unor erori de interpretare a observaţiilor?
 
Să ne hazardăm din nou pe teritoriul speculaţiei: şi o suită de interpretări parţial corecte ar fi putut însemna enorm în veacurile ce au urmat.
 
Iar lucrările care le-ar fi inclus ar fi reprezentat un important pas înainte şi ar fi clarificat mult mai devreme o mulţime de confuzii la care umanitatea s-a grăbit să subscrie în veacurile următoare.
 
Şi mai e o miză majoră aici, în legătură cu volumele pierdute ale lui Thales. Să ne amintim străvechea prejudecată că viitorul poate fi anticipat cu ajutorul citirii stelelor.
 
Ce tentantă ispită să crezi că poţi prevedea azi ceea ce se va întâmpla mâine! S-au scris multe texte despre legăturile secrete dintre destinele oamenilor şi drumul stelelor pe cer.
 
Oameni educaţi din diverse perioade ale istoriei au luat astrologia foarte în serios, iar unii, iertate fie-ne orice implicaţii, sunt în stare şi-n ziua de azi să jure pe predicţii zodiacale.
 
In vechime, la curţile Europei medievale astrologia era socotită o ştiinţă atât de serioasă, încât forţele militare se desfăşurau pe câmpul de bătălie după cum erau sfătuiţi de astrologi regii sau strategii.
 
Republica veneţiană a avut în persoana lui Tommaso di Benvenuto da Pizzano un astrolog redutabil, iar datorită competenţelor lui a fost invitat la curtea lui Carol al V-lea, regele Franţei, în calitate de consilier regal.
 
Carol al V-lea a ajuns pe tronul Franţei după o serie de evenimente nefericite, care au dus la capturarea tatălui său în timpul Bătăliei de la Poitiers, de la 1356. în tragicul veac al XIV-lea, pe vremea Războiului de 100 de Ani, cel mai important consilier al regelui devenise astrologul.
 
Dacă astrologul interpreta că semnele cerului nu sunt favorabile, nu se pleca la bătălie. Până pe la 1600, situaţia a rămas în mare parte neschimbată: se credea în cel mai serios mod că destinele oamenilor trebuie să fie în legătură cu mişcările astrelor din cuprinderea sferelor...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

32,00 RON
40,00 RON (-20%)
12,00 RON
15,00 RON (-20%)
Created in 0.0573 sec