Istoria terorismului. Din Antichitate pana la Daesh

Istoria terorismului. Din Antichitate pana la Daesh
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 575
Format: 17x24
Categoria: Dezvaluiri
Preț: 52,00 RON
65,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Istoria terorismului. Din Antichitate pana la Daesh - Gerard Chaliand, Arnaud Blin

 
... numeroasele atentate teroriste din ultimii ani ne-ar putea face să credem că terorismul constituie o caracteristică a lumii contemporane. Dimpotrivă, au fost rare perioadele din istorie și regiunile care nu l-au cunoscut.
 
Cu colaborarea unor reputați specialiști, Gérard Chaliand și Arnaud Blin descriu și analizează fenomenul terorist în toată complexitatea sa, urmărind diferitele tipuri de terorism cu care s-a confruntat lumea de-a lungul secolelor, din Antichitate și pînă în epoca modernă și contemporană...
 
Fragmente:
 
... problematica fundamentală a terorismului NRBC rămâne cea a vectorului folosit. Cum va fi utilizată otrava? Sub formă lichidă, gazoasă, pulverulentă? Se pune atunci problema condiţionării şi a răspândirii.
 
Mujahedinii au putut dobândi câteva noţiuni ştiinţifice, întreţinute prin consultarea de manuale sau de site-uri internet, dar chimiştii nebuloasei mujahedine nu par să reprezinte vreo ameninţare de amploare. Deocamdată, experimentele lor sunt în esenţă nişte bricolaje periculoase.

Să trecem rapid peste domeniul nuclear, căci nimic nu ne permite să luăm în considerare posesia de materiale fisionabile de către nebuloasa mujahedină. în ceea ce priveşte domeniul radiologie, se evocă în general cazul fostului delincvent de origine portoricană Jose Padilla, însărcinat de al-Qaida cu misiunea să construiască o bombă murdară (deşeuri radioactive asociate cu un dispozitiv exploziv convenţional).
 
Trebuie să amintim şi că Padilla a fost arestat la întoarcerea sa pe teritoriul american, deşi nu avea nici o cunoştinţă serioasă despre acest subiect.

Cât despre domeniul biologic, cercetări cu privire la utilizarea substanţelor de acest tip au fost dezvoltate în Afganistan de diferite persoane cu funcţii de conducere în cadrul nebuloasei mujahedine, printre care în special iordanianul Abu Musab al-Zarqawi (fost şef al taberei din Herat) şi egipteanul Abu Khabab (fost şef al unei structuri de pregătire în tabăra Derunta; forţele speciale americane au descoperit casete video ale acestuia cu experimente pe animale).

Un proiect operaţional a fost pus în aplicare de membrii „filierei cecene”, care produseseră în Marea Britanie ricină (otravă obţinută prin decantare din seminţe de ricin) înainte de a fi arestaţi în ianuarie 2003.
 
Stocul constituit nu a fost găsit, însă dimensiunea artizanală a laboratorului indică faptul că au fost produse doar cantităţi foarte mici.
 
Otrava, care duce la moartea prin sufocare, nu are antidot, dar planul grupului era să ungă clanţe de uşi cu acest produs pentru a obţine contaminarea prin contact epidermic. Conform specialiştilor, pare puţin probabil să se fi putut obţine astfel un efect letal.

în domeniul chimic, un exemplu mai serios a fost dat de grupul francez al „filierei cecene”, arestat în decembrie 2002 în regiunea pariziană. Proiectul, care viza probabil unele obiective ruseşti în Franţa, era mai reuşit.
 
Erau reunite toate elementele pentru fabricarea unui explozibil sofisticat, pe care mujahedinii sperau să-l combine cu cianură sub formă de pulbere care ar fi fost împrăştiată de explozie. Asta cu condiţia ca explozia să nu ardă produsul chimic - cum s-a întâmplat în cazul primului atentat împotriva complexului World Trade Center, în 1993.
 
Ne putem gândi că pulberea împrăştiată ar fi putut fi inhalată de supravieţuitorii exploziei sau de membrii echipelor de prim ajutor. Este greu de stabilit dacă într-un mediu aerat consecinţele ar fi fost mortale...
 
............
 
... vom mai aminti şi că grupul Abu Nidal revendicase în 1988 responsabilitatea unui atentat cu bombă convenţional care cauzase moartea a nouă pasageri pe un vas grecesc de excursie costier, City of Poros.

Ca şi pirateria, terorismul maritim necesită competenţe specifice. Printre altele, este nevoie în special ca autorii atentatelor să fie marinari, capabili, după caz, să realizeze operaţiuni de bază, cum ar fi abordarea, controlarea sau chiar manevrarea vasului vizat.
 
Grupurile teroriste ale generaţiei anilor 1970-1990 erau formate doar din oameni ai uscatului.

Ameninţarea avea să evolueze prin Tigrii Tamili din organizaţia LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), care au reuşit pe 23 octombrie 2000 o operaţiune magistrală.
 
Patru bărci blindate, încărcate cu explozibili, au reuşit să pătrundă pe timpul nopţii în baza navală din Trincomalee, unde au distrus o navă sri-lankeză şi au avariat alta. 24 de persoane au fost ucise în cursul operaţiunii, printre care şi atacanţii.
 
In aceeaşi perioadă, mişcarea palestiniană Hamas, preocupată să-şi sporească credibilitatea operaţională, a pregătit o operaţiune asemănătoare, dar care a avut mai puţin succes.
 
Pe 7 noiembrie, vasul sinucigaş a explodat prematur în apropierea coastelor israeliene, înainte să-şi fi putut atinge ţinta...
 
 
CUPRINS:
 
Autorii   
Introducere (Gerard Chaliand, Arnaud Blin) 
Despre terorism ca strategie de insurecţie (Ariei Merari)   

Partea întâi Preistoria terorismului
Zeloţi şi asasini (Gerard Chaliand, Arnaud Blin)   
Manifestări ale terorii de-a lungul istoriei (Gerard Chaliand, Arnaud Blin)   

Partea a doua
Epoca modernă, din 1789 până în 1968

Inventarea terorii moderne (Gerard Chaliand, Arnaud Blin)    
Teroriştii anarhişti din secolul al XIX-lea (Olivier Hubac-Occhipinti)    
Terorismul rus (1878-1908) (Yves Ternon)   
O Belle Epoque a terorismului (Gerard Chaliand, Arnaud Blin)    
Lenin, Stalin şi terorismul de stat (Gerard Chaliand, Arnaud Blin)   
Terorismul în război, de la cel de-al Doilea Război Mondial la războaiele de eliberare naţională (Gârard Chaliand, Arnaud Blin)    

Partea a treia
Terorismul contemporan, din 1968 până în zilele noastre

Din 1968 până la islamismul radical (Gerard Chaliand, Arnaud Blin)  
Rădăcinile islamismului radical (Philippe Migaux)   
Al-Qaida (Philippe Migaux)    
Viitorul nebuloasei islamiste (Philippe Migaux)  
Operaţiunile sinucigaşe: între război şi terorism (Frangois G&re)
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0662 sec