Istoriile unui vehement, Ipocratia - Irinel Columbeanu

Istoriile unui vehement, Ipocratia - Irinel Columbeanu
Preț: 49,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-9602-21-8
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 240
Format: 13x20

DESCRIERE

Istoriile unui vehement, Ipocratia - Irinel Columbeanu

 
Fragment:
 
PLOIEŞTI
La ora 15: 42 din după-amiaza ultimei zile de luni a lunii mai 1957, la maternitatea de pe strada Karl Marx a oraşului Ploieşti, alesese să se nască micuţul Ilie, ca fiu al Georgetei şi al lui Ion Colbeanu.

Părinţii săi se căsătoriseră în 1951, pe când tatăl lui avea 25 şi mama sa 19 ani. Amândoi veniseră la Ploieşti de la ţară, mama sa din Vărbilău, un sat din împrejurimi, iar tatăl dintr-un sat de pe lângă Târgu-Jiu, Căpreni.
 
Ion o zărise prima dată pe Georgeta în părculeţul Mihai Eminescu din centrul Ploieştiului, oraş unde el era student la Institutul de Petrol şi Gaze. Ajunsese acolo după un început mai zbuciumat al vieţii sale la oraş, care îl purtase, după moartea prematură a ambilor părinţi, mai întâi prin portul Constanţa, ca hamal, şi apoi la Petrol şi Gaze la Ploieşti, la început la Şcoala de Maiştri, de acolo ca technician, şi apoi student la Institut.

La naşterea fiului lor, ea era contabilă şi el proaspăt inginer, repartizat la Rafinăria Brazi; locuiau într-o singură cameră a unei căsuţe de pe strada Olga Bancic din centrul oraşului, ce între timp nu mai există (nici căsuţa şi nici chiar strada).
 
Curând după naştere, tinerei familii i se repartiză de către rafinărie apartamentul de 2 camere ce avea numărul 6 şi era situat la etajul 1 al unui bloculeţ de 4 etaje pe bulevardul Mihai Eminescu, chiar lângă părculeţul cu acelaşi nume, acolo unde cei doi se cunoscuseră.

După naştere, mama nu mai lucră, ci se dedică în totalitate creşterii micuţului Ilie, în timp ce inginerul Colbeanu fu angrenat din ce în ce mai mult în munca de partid (încă Muncitoresc la acea vreme). Ceea ce făcu ca peste nici 3 ani, în 1960, tânărul inginer de 34 de ani din Ploieşti să fie selecţionat şi transferat de la Rafinăria Brazi la Bucureşti, ca activist la Secţia Economică a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (CC al PMR).
 
Laolaltă cu serviciul veni, tot cu chirie, şi un alt apartament, care avea ca pe Bulevardul Mihai Eminescu, tot numărul 6, era tot de 2 camere, tot la etajul 1, dar al unui bloc care, de această dată, purta numărul 5 şi avea 7 etaje. Era pe strada Miciurin, nu departe de Arcul de Triumf...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0796 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.