Iulian Vlad, Confesiuni pentru istorie (Aurel I. Rogojan)

Iulian Vlad, Confesiuni pentru istorie (Aurel I. Rogojan)
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 815
Format: 15x22
Categoria: Stiinte politice
Preț: 199,50 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Iulian Vlad, Confesiuni pentru istorie (Aurel I. Rogojan)

 
Fragmente:
 
loan Totu - sinucidere sau asasinat?
 
A. R.: Domnule general, pe măsură ce avansăm în dialogul istorisirilor orale la care V-am provocat şi îmi convine să rămân in aceasta condiţie de agent provocator, pe măsură ce aria tematică a relatărilor Dumneavoastră se dezvoltă, ni se relevă resorturi tot mai complicate care au motivat ori au de-motivat anumite decizii politice supreme, luate în culisele puterii de la Bucureşti în ultima jumătate a veacului trecut.
 
Ne apare, astfel, evident că până în ultimul an al vieţii sale politice şi pământene, Nicolae Ceauşescu, personificarea conducerii României şi statului român, a continuat sa se afle în corsetul deloc comod al serviciile speciale ale Moscovei.
 
Servicii care reprezentau o altă dimensiune a politicii externe a Rusiei sovietice. P. C. U. S. sau K. G. B., o apă şi un pământ, dovezi peremptorii, ascensiunile politice ale lui Iuri Andropov, Evgheni Primakov şi, nu în ultimul rând, cea a lui Vladimir Vladimirovici Putin. Acestea sunt exemple de cea mai larga notorietate internaţională.
 
Printre piesele dosarelor de înscenări judiciare care vă privesc pe Dumneavoastră, am remarcat o precizare, cel mai probabil un raspuns la o întrebare a procurorului, contextul nu este explicit şi merită a fi dezvoltat şi clarificat.
 
Citez: „Afirm că Nicolae Ceauşescu era conştient că are nevoie de oameni capabili, şi, într-o mare măsură se şi înconjura cu asemenea oameni. Dar avea mare grijă să îi folosească numai el, acesta este temeiul suspiciunilor pe care şi le-a făcut în legătură cu raporturile lui Ioan Totu cu Mihail Gorbaciov, după apariţia unei fotografii care îi înfăţişa pe cei doi în atitudini care reprezentau cordialitatea."
 
Personal, mie îmi revine frecvent în memorie, mai cu seamă in actualele împrejurări politice, episodul în care ministrul de externe loan Totu l-a pus la punct cu eleganţă, dar cu fermitate exemplară pe ambasadorul SUA la Bucureşti.
 
Incepând de la acel episod, i-am purtat o consideraţie specială, pe care nu am avut-o faţă de vreun alt demnitar al timpului. Motiv pentru care m-a si afectat dispariţia sa, despre care se afirmă: „Moare în împrejurări misterioase, la câteva zile de la aflarea noii sentinţe, la 21 aprilie 1992, versiunea oficialităţilor fiind că s-a sinucis.
 
In volumul V al memoriilor sale „Cronos autodevorându-se: Reducţia celulara'' Dumitru Popescu, fost coleg cu loan Totu, atât în C. P. Ex. cât si în închisoare, nu are niciun fel de reţineri în a afirma că loan Totu a fost asasinat fie de K. G. B., fie din dispoziţia K. G. B.-ulut.
 
Firesc, mă întreb şi eu: Sinuciderea profesorului loan Totu se poate sau nu înscrie în mai lungul şir al cazurilor de încheiere nefirească, deci suspectă, a conturilor cu viaţa, de către foşti înalţi demnitari ai regimului?
 
I. V.: îmi este foarte greu să mă refer la acest subiect. De ce? Este foarte greu pentru că loan Totu mi-a fost foarte apropiat, cu loan Totu m-am cunoscut din copilărie. Poate este pentru prima oară când fac public acest lucru. Am învăţat la acelaşi liceu.
 
E adevărat, în serii diferite, afund când am intrat în liceu, nu ştiu care au fost criteriile, mediile sau ce au fost, dar în genere se urmărea ca la fiecare serie si se asigure un echilibru, pe cât posibil, pornind de la mediile de admitere şi, la clasa I, şi aşa am mers până la urmă, cu trei serii: seria A, seria B, seria C Au mai fost şi clase mai mici mai apoi cu patru serii.
 
Deci A, B, şi C Eu am nimerit la seria A, loan Totu - la seria C. Eu, toţi anii de şcoală i-am făcut la internat! El a fost extern. Asta, însă, nu ne-a împiedicat să ne cunoaştem cât de cât. Şi poate cel mai mult '“Si ne-a apropiat, nu faptul că eram în aceeaşi şcoală, şi câ urmam, să zic aşa, la aceleaşi clase, mai mult decât orice, ne-a apropiat originea comună, acea de copii de ţărani...
 
 
DIN CUPRINS:
 
...
 
Capitolul III. De la dictatura proletarii u Iul Gheorghe Gheorghiu Dej la democraţia socialistă a iui Nieolae Ceauşescu 
Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu vor intra în istorie ca doi lideri importanţi 
Gheorghiu Dej era omul politie complet
Gheorghiu Dej ar fi preferat reînfiinţarea organizaţiei „Straja Ţării” 
Doctor Petru Groza şi ton Gheorghe Maurer cei mai proeminenţi şi atipici prim miniştri ai regimului comunist 
 
Capitolul IV. Tezele din aprilie 1964, moment de răscruce istorică 
Gelu Voican-Voiculescu rcscrie istoria declaraţiei de independenţă faţă de Moscova 
Impactul Tezelor din aprilie 1964
Adevărul despre Andropov şi Planul Valev
Cornel Burtică şi Virgil Trofin scoşi în faţă de Gelu Voican-Voiculescu
Cornel Burtică şi Triţă Făniţă
 
Capitolul V. Conspiraţii împotriva iui Nieolae Ceauşescu
Mai mult aventurieri decât complotişti 
In spatele complotului generalilor au stat puteri străine garante
In numele controlului de partid. Ceauşescu a facilitat penetrarea spionajului străin în mediul politic
Cel mai mult şi mai mult, Ceauşescu avea teamă de sovietici 
Agentul multiplu Silviu Brucan
 
Capitolul VI. Războiul lui Bruean împotriva generalului Vlad
Toţi m-au urât, dar Brucan mi-a declarat deschis război 
Ilegalistul comunist Brucan, ginerele unui rus alb „Conu Tache”, profesor universitar fără bacalaureat 
Ceauşescu a dispus ca lui Bruean să i se aprobe plecarea în S. U. A 
Bruean a primit la Moscova ordinul în alb pentru execuţia lui Nicolae Ceauşescu 
In ajunul execuţiei lui Ceauşescu, Brucan l-a,, judecat” pe generalul Vlad 
Revederi întâmplătoare cu Silviu Bruean şi Ion Iliescu 
De la diversiunile lui Bruean la diversiunile lui Corvin Lupu 
 
Capitolul VII. Scânteia poporului instigă la război la civil 
Diversiuni şi provocări pentru legitimarea ca revoluţie a loviturii de stat militare Apelul „La arme!” al Consiliului Frontului Salvării Naţionale. Isteria anti Securitate. Centrele de putere
In România au fost forţe annate străine care au pătruns ilegal
Constantin Dăscălescu şi Ilie Verdeţ, prim-miniştri eşuaţi
Grupul Iliescu: „Stop, avem nevoie de dumneavoastră!”
 
...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0554 sec