Izgoniții - Vasile Ernu

Izgoniții - Vasile Ernu
-20%
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7981-2
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 304
Format: 11x18

DESCRIERE

Izgoniții - Vasile Ernu

 
... aveau loc accidente din diverse cauze. Cum evreii controlau o bună parte din meserii şi comerţ, erau supuşi, fireşte, şi unui număr imens de taxe. Şi nu doar taxele îi apăsau, ci şi numeroasele legi restrictive din cauza cărora aveau un statut inferior faţă de celelalte grupuri entice, supuse şi ele la presiuni. De aceea mulţi negustori apelau la soluţii alternative, la limita legii sau chiar încălcînd-o.

Insă aproape nimic nu era stabil. Stabilă era doar nedreptatea. Dar se putea şi mai rău. Din cînd în cînd apăreau o mulţime de taxe locale pentru comunitatea evreiască, lucru care stîrnea uneori nemulţumirea sau furia, iar alteori adevărate răbufniri care deveneau ameninţătoare.
 
Puterea comunităţii era însă prea mică în faţa puterii impresionante a statului, cu aparatul său birocratic bine păzit de poliţie şi jandarmerie. De Ohrana nu mai vorbim: ea se ocupa de zonele speciale şi, mai nou, de tineri.

Dar toate acestea puteau fi trecute cu vederea. Comunitatea se împărţea şi ea în mai multe pături sociale: de la o mulţime foarte săracă la o clasă de mijloc nu foarte mare, dar ceva mai avută, şi pînă la marii afacerişti. Pentru a fi scutiţi de presiunile legale şi de diversele taxe şi restricţii, mulţi dintre marii afacerişti treceau la creştinism.
 
Pentru evreii foarte bogaţi, aceste legi funcţionau altfel: cei din ghildele superioare, cu foarte mulţi bani, erau supuşi unor presiuni mult mai mici.

Toţi se obişnuiseră însă să suporte aceste taxe şi legi ca pe un soi de contract social, chiar dacă foarte nedrept. Ei spuneau: „Noi sîntem dispuşi să plătim toate taxele şi impozitele posibile şi imposibile...
 
CUPRINS:
 
Precizări   

Prima carte
Teritoriu şi timp
Memorie şi uitare  
Oraşul de dincolo de geografie
Sunetele oraşului Chişinău 
Oraşul măcelului  
Casa nr. 13  
Agentul K. la Chişinău 
Cneazul Urusov, ministrul, jurnalistul şi medicul
Istoria lui Fima Măcelarul sau despre mită 

Cartea a doua
Spre Noul Ierusalim

Aaron între şlemil şi şlimazl, între binecuvîntare şi blestem 
Seminaristul - tînărul preot în căutarea noului păcat salvator  
Moda ca Zeitgeist: conflictul dintre icoana
lui Rubliov şi pătratul lui Malevici   
Sara şi Ezra: în căutarea unor lumi noi  
La Petersburg, la Petersburg!  
Teroriştii, intelectualii şi visurile

 

............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

29,56 RON
36,95 RON (-20%)
32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Created in 0.0460 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.