Jurnal de pandemie - Octavian Hoandra

Jurnal de pandemie - Octavian Hoandra
-10%
Preț: 36,00 RON
40,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-797-56-59
Anul publicării: 2020
Pagini: 272
Format: 13X20

DESCRIERE

Jurnal de pandemie - Octavian Hoandra

 
... se agită apele în politică. Greţos, totuşi, Ponta. Ne spune ce-ar face EL dacă ar fi prim-ministru... El, care a dezertat din faţa incendiului de la Colectiv, dându-si demisia pe Facebook... El care, de frica ameninţărilor lui Coldea, a oprit construcţia de autostrăzi.
 
Chiar atât de grav poate fi afectată memoria românului? Chiar atât de proşti să fim? N-ar fi exclus... Imi stric; iată, această dimineaţă însorită şi rece (dar totuşi frumoasă, fiindcă eu împreună cu alti mulţi oameni ai acestui Pământ suntem, iată, in viaţă, graţie lui Dumnezeu, căruia tocmai m-am închinat) citind un studiu recent publicat de doi profesori: Dragoş lliescu şi George Gunnesch-Luca.

Studiul a plecat de la datele culese timp de 16 ani din testele aplicate pe 12. 000 de români, născuţi pe parcursul a 80 de ani Astfel, media creşterii nivelul de IQ in România este de 3, 4 puncte pe deceniu, peste media internaţională, care e de 3 puncte la fiecare deceniu.
 
Perioada de 80 de ani este împărţită în şapte generaţii, începând cu anii 1928-1945, prima generaţie post-război, apoi gene-ratiile ''boomerilor", care cuprind românii născuţi intre 1946 şi 1954, şi generaţia ''late boomers'' a celor născuţi între '55-’67, apoi generaţia decreţeilor, între '67-77, urmată de perioada târziu comunistă între '78-'89, generaţia revoluţiei, 1990-1995, şi, în final, generaţia democrată, 1995 - contemporaneitate.
 
Analiza datelor arată că cea mai mare creştere înregistrată a fost între anii '67-77, fiind datorată în special politicilor de alfabetizare desfăşurate de regimul comunist, care a dus profesori la sate şi a avut o politică de creştere a finanţării sistemului de educaţie.

„Regimurile totalitare, prin natura lor, ating unele obiective mult mai repede, întrucât reuşesc să concentreze resursele şi să forţeze politicile către un anumit scop - iar atingerea unui grad ridicat de alfabetizare era un astfel de ţel asumat. Prin urmare, un efect pozitiv a fost că, pentru prima oară în istoria României, procentul de alfabetizare a trecut de 90%.
 
Acest lucru s-a datorat mai multor factori, însă un rol important l-a avut creşterea finanţării sistemului de educaţie de către regimul comunist. Ca o consecinţă, deja în anul 1973, aproape 91% din copiii cu vârste de 6-16 ani erau înscrişi la una dintre cele 2. 465 de şcoli ce existau în România. (...)
 
Lucrurile se schimbă însă radical după anii '90, atunci când se observă o scădere accentuată ce ne duce la un nivel similar cu cel avut la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0561 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.