Jurnalul unei epoci 1939–1946. Jurnal din doua lumi

Jurnalul unei epoci 1939–1946. Jurnal din doua lumi
Preț: 34,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 240
Format: 13x20

DESCRIERE

Jurnalul unei epoci 1939–1946. Jurnal din doua lumi (Denis de Rougemont)

 
În ultima parte a Jurnalului unei epoci, Denis de Rougemont este un adevărat „spectator angajat“ al conflagraţiei mondiale.
 
Mobilizat mai întâi în armata elveţiană în timpul aşa-numitului „război ciudat“, conspirând împotriva guvernului din ţara cantoanelor, el este invitat să ţină conferinţe în Statele Unite ale Americii, unde rămâne în exil până la încheierea războiului...
 
Din carte:
 
11 aprilie
 
Dl Pin a semănat, dar eu nu reuşesc nici măcar să defrişez câmpul unei mari lucrări proiectate. Orice operă, orice gest omenesc, câteodată chiar cele mai elementare, necesită şi presupun un viitor.
 
Uităm adesea lucrul ăsta, în viaţa noastră individuală. Statisticile ni-l vor reaminti. Vom constata anul viitor (dacă va mai fi un an viitor) că în această perioadă de ameninţări cu războiul s-au născut mai puţine cărţi, dar şi mai puţini copii şi mai puţine iubiri profunde. Războiul nu ucide doar atât timp cât bântuie, şi după aceea; ci şi înainte.
 
Când împrejurările mă împiedică să mă cufund în opera la care lucrez, spiritul autocritic ia locul, în mine, efortului creator. Îmi închipui o culegere de Contraziceri, în care mi-aş combate lucrările precedente…
 
A gândi cu mâinile, de pildă: acuzam cultura modernă că s-a „desprins“ abuziv de popor, că şi-a pierdut astfel seva activă şi a lăsat masele înfometate pradă delirului totalitar.
 
Azi, dimpotrivă, mi se pare că adevărata conştiinţă a vieţii nu s-a păstrat decât la scriitorii savanţi care, prin asceză intelectuală şi rafinamente emoţionale, au reuşit să capteze câteva dintre secretele existenţei noastre; în timp ce masele, create de forţe inumane (şi cărora nici o cultură nu li s-ar fi putut opune), au decăzut sub nivelul la care gândirea mai poate acţiona.
 
Dacă există divorţ între cultură şi mase, vina ar aparţine mai puţin culturii, cât fatalităţilor anonime ce organizează un univers mecanic (radioul, capitalul, urbanismul), în cadrul căruia cea mai „activă“ dintre culturi îşi pierde priza şi eficacitatea.
 
E momentul în care dictatorii îşi lansează maşinăria de dresat spiritele în serie… La fel, sub influenţa evenimentelor recente (starea de asediu decretată în toată Europa), sunt ispitit să adopt o poziţie contrară celei din Jurnalul unui intelectual în şomaj şi să insist de-aci înainte pe valorile opoziţiei mai mult decât pe cele ale comunităţii.
 
Căci dacă adevărata comuniune nu există decât în adevărul însuşi, acest adevăr apare indiscutabil ezoteric în ochii maselor. În jumătate de Europă, el ţine deja de Catacombe, nu de Forum.
 
Am fost lăudat pentru „gândirea mea apropiată de viaţă“. Vai! sunt prea apropiat de ea – şi mai ales de viaţa celorlalţi!
 
Doreşti câteodată să fii bogat, doar pentru a păstra anumite distanţe – exact acelea pe care, în Jurnalul meu, le descriam drept un scandal…
 
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte
 
Minunatele vremi de-odinioară ale prezentului
Jurnal de așteptare
Interludiu
„De vreme ce acum sunt soldat…“
Anecdote și aforisme
Interludiu
Drumul spre Lisabona
Primele contacte cu Lumea Nouă
Călătorie în Argentina
Interludiu vamal
Singurătate și prietenie
Interludiu
America în război
Virginia
Interludiu. Memoria Europei
Șocul păcii
Jurnalul unei întoarceri
Urâtele vremi ce se anunță 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0551 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.