Lenin, inventatorul totalitarismului

Lenin, inventatorul totalitarismului
-20%
Preț: 40,00 RON
50,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7663-7
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 392
Format: 16X23

DESCRIERE

Lenin, inventatorul totalitarismului - Stephane Courtois

 
...în aprilie 1903, aceasta din urmă, contrar părerii lui Lenin, a decis să se mute la Geneva pentru a simplifica relaţiile cu Plehanov şi a-şi coordona mai bine activitatea. Or, ca de fiecare dată când era confruntat cu un eşec umilitor şi care-i ameninţa puterea, Lenin s-a îmbolnăvit destul de grav de o boală de piele, un erizipel, şi a trebuit să stea la pat două săptămâni. Trebuia neapărat să se odihnească şi, pentru a-şi calma nervii înainte de bătălia congresului, a plecat în vacanţă în Bretania, însoţit de mama şi de sora sa Anna, lăsându-le fără să-şi facă scrupule pe Nadejda şi pe soacra lui într-o situaţie dificilă.
Refăcut şi gata de luptă, a participat pe 30 iulie, la Bruxelles, la deschiderea celui de-al II-lea congres al PMSDR, la care 26 de organizaţii erau reprezentate de 43 de delegaţi cu vot deliberativ şi 14 cu vot consultativ. Erau prezente grupurile Eliberarea Muncii şi Iskra, Bund reprezentând muncitorii evrei din Imperiul Rus, dar şi USDRE şi ziarul său Rabocie Dielo, Uniunea din Sankt-Petersburg, ziarul Iujtiti Raboci şi Comitetul din Harkov, care de doi ani fuseseră atacate încontinuu de Lenin. Acesta pregătise cu grijă operaţiunea, din moment ce din 51 de mandate 33 erau controlate de partizanii Iskra, iar militanţi foarte cunoscuţi -Zasulici, Akselrod şi Potresov - nu obţinuseră decât voturi consultative, ceea ce avea să se dovedească a fi decisiv în momentul crucial al votării.
într-o atmosferă exaltată, Plehanov a deschis congresul, în vreme ce o grevă generală tocmai izbucnise la Baku şi în tot Caucazul, până la Odessa. Exaltarea a fost dusă la culme de victoria SPD, care la alegerile legislative germane din iulie obţinuse peste 31% din voturi, mai mult de trei milioane de alegători, 81 de deputaţi şi cucerirea a numeroase municipii, printre care şi Berlinul. O exaltare care nu putea decât să-l încurajeze pe Lenin, dar care curând a fost risipită de nenumărate certuri.
Ordinea de zi privea probleme legate de mandate, de program, de organizare, de statut şi de alegerea unui Comitet Central, a redacţiei organului central şi a unui Consiliu al Partidului. De la bun început, un incident a pus paie pe foc când o „iskristă” - cum erau porecliţi susţinătorii Iskra - a cerut să-i fie acordat un vot consultativ grupului Borba prin persoana lui David Riazanov, pe numele său adevărat Goldenbach, un narodnic devenit marxist, care, după nouă ani petrecuţi în temniţele şi lagărele de muncă ale ţarului, tocmai se exilase. Lenin s-a înfuriat şi a făcut ca această propunere să fie respinsă.
Primele puncte de pe ordinea de zi au fost adoptate fără probleme. Cu toate acestea, discuţiile despre program au prilejuit un schimb viu de replici foarte instructiv. Pe când delegatul lui Iujnîi Raboci propunea adoptarea reprezentării proporţionale, un iskrist a răspuns direct cerând ca principiile democratice să fie subordonate interesului superior al partidului...
 
CUPRINS:
 
Introducere. „Marele    Lenin”    9
1.    O copilărie privilegiată într-o Rusie frământată    23
2.    O adolescenţă distrusă    39
3.    Cernîşevski şi matricea regenerării revoluţionare    55
4.    Neceaev, erou al violenţei revoluţionare    67
5.    Naşterea ideologului    77
6.    De la paradisul siberian la infernul revizionist    93
7.    Criza fondatoare    111
8.    Naşterea lui „Lenin”    127
9.    Bolşevic    141
10.    Partidul leninist    155
11.    Se anunţă furtună deasupra Rusiei    169
12.    Revoluţia neterminată    181
13.    „înfrângere în toate punctele liniei de luptă”    197
14.    Lovitura de la Praga    215
15.    „Divina surpriză”    231
16.    Blitzkrieg politic    247
17.    Asaltul    263
18.    Dictatura „proletariatului”    273
19.    Asasinarea premeditată a democraţiei ruse    287
20.    Război civil, teroare şi comunism de război    305
21.    O, furie! O, disperare!    323
22.    Eterna reîntoarcere    341
Note    347
Index    383
Mulţumiri    389
Cuvântul traducătorului    (Ana Ciucan Ţuţuianu)

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0483 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.