Lifespan. De ce imbatranim si cum sa nu o mai facem - David A. Sinclair

Lifespan. De ce imbatranim si cum sa nu o mai facem - David A. Sinclair
-10%
Preț: 53,10 RON
59,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-789-205-5
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 400
Format: 15x23

DESCRIERE

Lifespan. De ce imbatranim si cum sa nu o mai facem - David A. Sinclair

 
Era 10 mai 2010 şi Londra vuia. Clubul de fotbal Chelsea tocmai câştigase a patra oară campionatul, spulberând Wigan Athletic, cu 8 la 0, în ultima etapa a premier League. între timp, Gordon Brown îşi anunţase demisia din funcţia de prim-ministru, ca reacţie la rezultatele parlamentare dezastruoase ale  partidului său, laburist, care pierduse peste 90 de posturi la alegerile generale din săptămâna precedentă.

Cu un ochi pe evenimentele lumii sportive engleze dintr-o parte a  Londrei şi cu celălalt către universul politic britanic, cele întâmplate la Carlton House Terrace au trecut aproape nebăgate în seamă, cu excep-ţia celor mai atenţi observatori ai preşedintelui, consiliului şi membrilor Societăţii Regale din Londra pentru îmbunătăţirea Cunoştinţelor Naturale.

Cunoscută sub numele mai simplu de Societatea Regală, cea mai veche organizaţie ştiinţifică naţională din lume a fost înfiinţată în 1660 pentru promovarea şi diseminarea „noilor ştiinţe" de către marii gânditori ai zilei, printre care se număra, de exemplu, Sir Francis Bacon, promotorul „prelungirii vieţii" din epoca Iluminismului.
 
Făcând cinste bogatei sale istorii ştiinţifice, Societatea Regală a organizat evenimente ştiinţifice majore în fiecare an. Momentele culminante le-au constituit prelegerile lui Sir Isaac Newton despre gravitaţie, cele ale lui Charles Babbage despre calculatorul său mecanic şi cele ale lui Sir Joseph Banks, care tocmai se întorsese din Australia cu o comoară de peste 1000 de plante conservate, total noi pentru ştiinţă.
 
Chiar şi astăzi, într-o epocă postiluministă, majoritatea evenimentelor organizate de Societatea Regală sunt fascinante, dacă nu chiar revoluţionare. Insă şedinţele de două zile care au început în primăvara lui 2010 nu erau ceva obişnuit, pentru că adunătura pestriţă de cercetători care se reuneau în zilele de luni şi de marţi avea drept motiv discutarea unei „noi ştiinţe" importante.

Intâlnirea fusese convocată de geneticiana Dame Linda Partridge, temerara bioanalistă Janet Thornton şi neurocercetătoarea moleculară Gillian Bates, toate trei adevărate stele în domeniile respective. Lista participanţilor nu era mai puţin impresionantă. Cynthia Kenyon a vorbit despre lucrările sale de referinţă asupra unei mutaţii singulare din gena receptorului IGF-1, care a dublat durata de viaţă a viermilor cilindrici prin activarea DAF-16 — despre care Partridge a sugerat la început că ar fi o aberaţie specifică viermilor, însă, în scurt timp, ea şi alţi cercetători de frunte au fost nevoiţi să-şi revizuiască convingerile îndelungate, luând în calcul posibilitatea ca îmbătrânirea să fie controlată de o singură genă.
 
Thomas Nystrom, de la Universitatea din Goteborg, şi-a prezentat descoperirea conform căreia Sir2 nu numai că este importantă pentru stabilitatea genomică şi epigenomică a drojdiei, ci împiedică totodată transmiterea proteinelor oxidate către celulele-fiice tinere.

Brian Kennedy, un fost student al lui Guarente, care era pe punctul de a-şi asuma preşedinţia Institutului Buck pentru Cercetarea îmbătrânirii, a explicat modalităţile prin care căile genetice conservate în mod similar într-o serie diversă de specii ar putea juca un rol identic în îmbătrânirea mamiferelor. Andrzej Bartke, de la Universitatea Southern Illinois, fost îndrumător de doctorat al lui Michael „Şoarecele Marato-nist“ Bonkowski, a vorbit despre modul în care şoarecii pitici...
 
CUPRINS:
 
Partea I. Ce cunoaştem (Trecutul)
Unu. Viva primordium   
Doi. Pianistul dement   
Trei. Epidemia de orbire  

Partea a II-a. Ce descoperim (Prezentul)
Patru, Longevitatea în prezent   
Cinci. O pastilă mai uşor de înghiţit    
Şase. Cu paşi mari, înainte    
Şapte. Epoca inovaţiei   

Partea a III-a. încotro ne îndreptăm (Viitorul)
Opt. Chipul lucrurilor viitoare   
Nouă. O cale de urmat    
Concluzie    
Mulţumiri   
Scara lucrurilor    
Lista personalităţilor  
Glosar    
Note
 
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0519 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.