Lumi eterice - Tatiana Tolstaia

Lumi eterice - Tatiana Tolstaia
-10%
Preț: 44,10 RON
49,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0472-5
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 260
Format: 15x22

DESCRIERE

Lumi eterice - Tatiana Tolstaia
 
... e decembrie, ora patru după-amiaza și se lasă întunericul. Sunt la cantina studențească. Sala e enormă, tavanul se ascunde în lumina slabă, iar fumul de țigară dispare și el undeva pe la etajul al treilea.
 
Suntem la jumătatea anilor ’90 și încă nu s-a interzis fumatul în spațiile publice, dar nu mai durează mult. Desigur, pe holuri și în sălile de clasă a fost deja interzis. Cancelaria a fost de asemeni sterilizată. Însă în cantina ponosită, țigările încă sunt per-mise. Așadar, toți profesorii – cei care nu au adoptat încă un stil de viață sănătos – mănâncă, fumează și își țin cursurile chiar acolo.„Viața-i doar fum și umbre“, declară apocrif plăcuța de deasu-pra intrării.
 
Fum și umbre. Bineînțeles că mâncarea e dezgustătoare. Aici e faimos un pre-parat din paste grosiere, pe care noi, în îndepărtatele și înzăpe-zitele ținuturi de baștină, le numim „cornișoare“. Totul e înecat într-un sos galben, dar care nu conține ouă.
 
Mi-e și groază să mă gândesc din ce e făcut. Se mai servește și carne albă de curcan, dar e departe de a fi pieptul păsării. Dacă o împungi cu furculița, s-ar putea să dai peste trahee, care seamănă cu un tubușor.
 
Alte bucăți seamănă cu articulația pulpelor, iar altele, cu niște piele acope-rită de puf. Să sperăm că e vorba de creasta și mărgelele curcanu-lui, care-i atârnă de la cioc pe gât în jos...
 
..............
 
... Eric stă la două mese de mine. E american. Avem o aventură. N-am nimic deosebit de spus despre Eric – nu e cine știe ce chipeș, iar principalele lui atribute sunt dantura și înălțimea. Îmi mai plac ochelarii lui fără rame și degetele subțiri ca de pianist.
 
Din păcate, nu știe să cânte bine la pian. Singura bucată pe care o poate duce până la capăt este „Chopsticks“. Nu-mi dau seama nici măcar dacă-i deștept.
 
Nu-l cunosc sufi-cient de bine ca să dau un verdict. Cum aș putea să apreciez inte-lectul cuiva ce nu rupe o boabă în limba mea maternă, adică rusa, și care, din toată pleiada de opere ale poporului meu, a auzit numai de Unchiul Vania? Dar nu spun nici că aș pricepe o iotă măcar din ceea ce face Eric.
 
E antropolog și s-a specializat în studierea populației Pu Pèo din Vietnam, o minoritate etnică formată din doar patru sute de membri. Populația Pu Pèo face parte dintr-un grup mai mare, numit Yi. Mă rog, nu e chiar atât de mare: vreo opt milioane de oameni, toți locuind în China și fiind aproape de neobservat în imensa populație chineză. Nativii Yi vorbesc câteva limbi, printre care Nousu, Nisu și Nasu.
 
Doar ca să nu se plicti-sească. Însă Eric nu dorește să se specializeze în limbile vorbite de ei, ci în traiul de zi cu zi al acestei minorități-din-cadrul-unei-mi-no rități îndepărtate. A călătorit tocmai până la capătul lor de lume și s-a întors de-acolo cu costumul lor tradițional, cu podoaba lor pentru cap (care seamănă cu fereastra unui compartiment de tren pe timp de noapte, cu perdelele trase), cu vase de lemn și cu cere-alele lor exotice: hrișca!...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Literatura universala

41,76 RON
44,90 RON (-6,99%)
Created in 0.0442 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.