Mai are politica vreun sens? - Instrumentele democratiei si povara populismului

Mai are politica vreun sens? - Instrumentele democratiei si povara populismului
-10%
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 264
Format: 13x20
Categoria: Stiinte sociale
Preț: 37,80 RON
42,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Mai are politica vreun sens? - Instrumentele democratiei si povara populismului (Radu Carp)

 
... cartea de faţă reuneşte mai multe texte prin care am încercat să ofer un potenţial răspuns la întrebarea dacă politica mai are astăzi vreun sens.
 
De asemenea, mi-am propus să identific modalităţi posibile pentru a depăşi neîncrederea faţă de politică, atât de prezentă în spaţiul public contemporan.
 
Întrebarea rămâne deschisă, dar argumentele necesare formulării unui răspuns vor putea fi mai bine articulate în urma parcurgerii acestui volum...
 
Fragmente:
 
... discursul urii naşte violenţă Pe data de 20 martie am participat la Târgu Mureş la o sesiune de comunicări care au marcat împlinirea a 25 de ani de la evenimentele tragice din acest oraş.
 
În urmă cu trei ani luam parte la Budapesta la o manifestare similară, rod al colaborării între Institutul Cultural Român şi Casa Terorii, muzeul care înfăţişează ororile regimurilor nazist şi comunist din Ungaria.
 
Diferenţa majoră dintre cele două evenimente este prezenţa masivă a presei la evenimentul din 2012, mass-media maghiară fiind extrem de interesată de ceea ce s-a discutat. În România în schimb s-a vorbit prea puţin despre 20 martie 1990, chiar şi în anul care marchează o aniversare cu o cifră rotundă.
 
La Târgu Mureş nu s-a organizat o manifestare, ci două. Prima a avut loc la Palatul Culturii şi la ea au participat persoane provenite preponderent din mediul academic (Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior“, Doru Tom pea, rectorul Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi, Sorin Bocancea şi Daniel Şandru de la aceeaşi universitate, Péter Eckstein-Kovács, Ionel Niţu, analist al politicilor de securitate, directorul Centrului Cultural Francez din Cluj etc.), alături de reprezentanţi ai administraţiei locale (primarul Dorin Florea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre) şi parlamentari de Mureş (Marius Paşcan).
 
La cea de-a doua, organizată de Fundaţia Culturală Dr. Bernády György, au participat deputatul László Borbély, preşedintele acestei fundaţii, Emil Constantinescu, Petre Roman, Gabriel Andreescu, Alina Nelega, Smaranda Enache, Markó Belá şi alţii.
 
Ar fi fost posibil să se organizeze chiar trei manifestări pe aceeaşi temă, dat fiind faptul că cea organizată de Fundaţia Dr. Bernády György a fost precedată de o dispută între László Borbély şi Kincses Elöd.
 
Acesta din urmă a arătat că un eveniment comun al minorităţii maghiare nu a putut fi organizat sub egida Ligii Pro Europa, iar presa locală a preluat declaraţiile contradictorii ale celor doi foşti colegi în cadrul UDMR pe marginea acestui subiect, dar şi pe cele referitoare la posibilitatea de a stabili astăzi responsabilităţile din punct de vedere juridic.
 
La 25 de ani de la 20 martie 1990, avem de-a face cu bariere de comunicare nu numai între români şi maghiari, dar şi în sânul minorităţii maghiare în legătură cu interpretarea acestor evenimente, deşi oraşul Târgu Mureş este în acelaşi timp un model de dezvoltare economică şi de înţelegere între etnii şi confesiuni.
 
Cum se explică acest paradox? 
 
Studiul evenimentelor din prima jumătate a anului 1990, înce pând cu instaurarea primelor structuri de putere postcomunistă şi culminând cu evenimentele din 13–15 iunie, a evoluat, dar adevărul nu a fost rostit până la capăt.
 
Decidenţii politici din acea perioadă nu prea doresc să vorbească, au ezitări greu de explicat (vezi interviul recent dat de Virgil Măgureanu, primul director al SRI, înfiinţat în acea perioadă tulbure)...
 
 
CUPRINS:
 
Argumentum
 
I. Sistemul politic românesc
II. Evoluţii politice în Republica Moldova
III. Evoluţii politice în vecinătatea României
IV. Alegeri în Europa şi reforma sistemului politic
V. Democraţia directă şi dilemele referendumului
VI. Dreapta, stânga şi spectrul populismului
VII. Proiectul politic european
VIII. Criza refugiaţilor
IX. Religia în modernitate
X. Elemente de istorie a constituţionalismului autohton
 
Bibliografie
Indice
 
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0542 sec