Mama. Ultima îmbrățișare. Ce ne spun emoțiile animalelor despre noi înșine - Frans de Waal

Mama. Ultima îmbrățișare. Ce ne spun emoțiile animalelor despre noi înșine - Frans de Waal
Preț: 42,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6885-1
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 372
Format: 13x20

DESCRIERE

Mama. Ultima îmbrățișare. Ce ne spun emoțiile animalelor despre noi înșine - Frans de Waal

 
... in ciuda omniprezentei soluționări a conflictelor umane și a fascinantei ei desfășurări în cursul conferinței, prezentarea mea a avut parte de o primire neutră. Eram doar la începutul cercetărilor mele, iar știința nu era încă pregătită pentru ideea că se poate vorbi de împăcare în cazul altor specii.
 
Nu cred că cineva se îndoia de observațiile mele – adusesem o mulțime de dovezi și de fotografii –, dar pur și simplu nu știau ce să facă cu astfel de informații. La vremea respectivă, teoriile despre conflictul ani‑ mal erau centrate pe a învinge și a fi învins.
 
A învinge este bine, a pierde este rău, și tot ceea ce contează este cine anume are acces la resurse. În anii 1970, știința privea animalele din perspectivă hobbesiană: prin natura lor sunt violente, competitive, egoiste și niciodată cu adevărat blânde.
 
Accentul pus de mine pe împăcare nu avea nici un sens. În plus, termenul suna emoțional, fapt care nu era privit cu ochi buni. Unii colegi au adoptat o atitudine condescendentă, explicându-mi că am alunecat spre o noțiune romantică, iar aceasta nu are ce să caute în știință.
 
Eram încă foarte tânăr, iar ei îmi spuneau că totul în natură se învârte în jurul supraviețuirii și reproducerii și că nici un organism nu va ajunge prea departe cu împăcarea. Compromisul este pentru cei slabi. Chiar dacă cimpanzeii au manifestat un asemenea comportament, spuneau ei, este îndoielnic că ar fi avut cu adevărat nevoie de așa ceva. Și, în mod sigur, nici o altă specie nu a făcut vreodată ceva asemănător. Studiam un caz întâmplător.
 
După câteva decenii și sute de alte studii, ştim acum că recon‑ cilierea este un comportament larg răspândit. Apare la toate mamiferele sociale, de la șobolani la delfini, de la lupi la elefanți, și desigur și la păsări.
 
Comportamentul servește reparării relațiilor sociale în atât de mare măsură, încât astăzi am fi surprinși dacă am întâlni mamifere sociale care nu se reconciliază după o confruntare. Ne-am întreba cum de au putut să mențină socie‑ tatea închegată. Dar la vremea respectivă nu ştiam lucrurile acestea și am ascultat politicos toate aceste povețe...
 
CUPRINS:
 
Prolog
1. Mama. Ultima îmbrățișare
Rămas‑bun al unei antropoide matriarh
2. Fereastră către suflet
Când primatele râd și zâmbesc
3. Corp la corp
Empatie și simpatie
4 Emoțiile care ne fac umani
Dezgustul, rușinea, vinovăția și alte neplăceri
5. Setea de putere
Politică, crimă, război
6. Inteligența emoțională
Despre corectitudine și liberul‑arbitru
7. Simţirea
Ce simt animalele
8. Concluzie
Mulțumiri
Note
Bibliografie

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0803 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.