Maşinării ca mine - Ian McEwan

Maşinării ca mine - Ian McEwan
-20%
Autor:
ISBN: 978-973-46-7842-6
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 320
Format: 13x20
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Masinarii ca mine - Ian McEwan

 
... acţiunea noului roman al lui Ian McEwan, Maşinării ca mine, se desfăşoară într-o Londră alternativă din anii 1980. Marea Britanie a pierdut Războiul din Insulele Falkland, Margaret Thatcher se luptă cu Tony Benn pentru putere, iar Alan Turing a făcut o descoperire crucială în domeniul inteligenţei artificiale...
 
............
 
... ochii minţii, ori ai inimii mele, erau cei care priveau cum Adam şi Miranda se culcau în îmbrăţişarea fermă a futon-ului şi-şi găseau o poziţie confortabilă pentru a-şi înlănţui membrele. Am privit cum ea îi şopteşte ceva la ureche, dar n-am desluşit cuvintele. Mie nu-mi şoptise niciodată la ureche în asemenea clipe.
 
L-am văzut cum o sărută - mai lung şi mai apăsat decât o sărutasem eu vreodată. Braţele care ridicaseră fereastra o cuprinseseră acum strâns. După câteva minute aproape că mi-am întors privirea când el a îngenuncheat cu veneraţie ca s-o satisfacă cu limba.
 
Faimoasa limbă, umedă şi caldă şi nerăbdătoare, expertă în a articula uvulare şi labiale, care conferea autenticitate vorbirii lui. M-am uitat, fără să mă surprindă nimic. N-a satisfăcut-o pe deplin pe iubita mea, aşa cum aş fi făcut-o eu, dar a făcut-o să-şi arcuiască spatele ei zvelt, dorindu-l, iar el s-a plasat deasupra ei, cu gesturile lui ceremonioase şi line de loris leneş, punct în care umilirea mea a atins desăvârşirea.
 
Am văzut totul acolo, în întuneric - bărbaţii aveau să devină ceva desuet. Aş fi vrut să mă conving că Adam nu simte nimic şi doar imită mişcările prin care se atinge uitarea de sine. Că nu va putea niciodată să ştie ce ştim noi.
 
Dar Alan Turing însuşi afirmase şi scrisese adesea în tinereţe că, în momentul în care nu putem face diferenţa între comportamentul unei maşinării şi cel al unei persoane, trebuie să conferim caracter omenesc...
 
... a doua zi dimineaţa, devreme, pentru prima dată după ani de zile, mi-am pus în cafea o linguriţă de zahăr cu vârf. M-am uitat cum discul bine delimitat de lichid se învârte încet în sensul acelor de ceasornic, apoi îşi pierde complet tendinţa, sfârşind într-un vârtej haotic.
 
Era tentant, dar m-am abţinut să văd asta ca pe o metaforă a propriei existenţe. încercam să-mi să-mi urnesc gândurile şi abia dacă se făcuse şapte şi jumătate. Nu peste multă vreme Adam sau Miranda o să se înfiinţeze la uşa mea.
 
Voiam ca gândurile mele şi atitudinea mea să capete o formă coerentă. După o noapte de somn agitat eram deopotrivă deprimat şi furios pe mine însumi, dar şi hotărât să nu las să se vadă nimic. Miranda se ţinuse la distanţă de mine şi astfel, după standardele contemporane, o noapte cu altcineva, chiar cu altceva, nu era tocmai o trădare.
 
Cât despre dimensiunea etică a comportamentului lui Adam, exista o poveste cu un început straniu. în timpul grevei minerilor de acum doisprezece ani apăruseră maşinile fără şofer, mai întâi pe terenuri de teste, în general aerodromuri dezafectate, unde scenografi de film creaseră imitaţii de străzi, intersecţii pe autostradă şi varii situaţii de risc.

„Autonom" n-a fost niciodată cuvântul potrivit, pentru că noile maşini depindeau la fel de mult ca nişte nou-născuţi de reţelele de computere de mare putere conectate la sateliţi şi la radarele de la bord. Dacă inteligenţa artificială avea să conducă aceste vehicule în siguranţă până acasă, ce set de valori sau

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

23,96 RON
29,95 RON (-20%)
11,96 RON
14,95 RON (-20%)
23,96 RON
29,95 RON (-20%)
11,96 RON
14,95 RON (-20%)
21,56 RON
26,95 RON (-20%)
21,60 RON
27,00 RON (-20%)
20,00 RON
25,00 RON (-20%)
Created in 0.0801 sec