MATILDA. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus și amanta Țarului Nicolae al II-lea - Matilda Kșesinskaia

MATILDA. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus și amanta Țarului Nicolae al II-lea - Matilda Kșesinskaia
Preț: 44,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069507827
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 416
Format: 13x20
Categoria: Romane istorice

DESCRIERE

MATILDA. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus și amanta Țarului Nicolae al II-lea - Matilda Kșesinskaia

 
În februarie 1895, pentru a scăpa de singurătate, am plecat la Monte Carlo, la invitația lui Raoul Guinsbourg [Gunsbourg]. Au venit și fratele meu, Iuzia, Olga Preobrajenska, Bekefi și Kiakșt. Printre tot felul de tăieturi din ziare, am găsit această cronică a spectacolelor de atunci:
 
În primăvara lui 1895, Europa a făcut cunoștință cu Mlle Kșesinskaia II, invitata lui Raoul Guinsbourg [Gunsbourg] de a dansa în patru spectacole pe scena Teatrului Cazinou. A fost întâmpinată cu un entuziasm absolut. Interpretările ei, în special acelea din dansurile de caracter, au stârnit aplauze furtunoase. Gazetele și cronicile au avut cele mai călduroase laude la adresa dragii noastre artiste. Încântată de talentul ei, faimosul critic Francisque Sarcey i-a dedicat rubrica sa din Le Temps.
 
La întoarcerea mea de la Monte Carlo, am dansat în Kalka‑ brino, Frumoasa din pădurea adormită și Le réveil de Flore, dar stagiunea nu a fost prea interesantă, căci curtea imperială încă era în doliu. În iunie, am plecat la Varșovia pentru a dansa alături de tatăl meu, de Bekefi și de Legat.
 
Îngăduiți-mi, dragi cititori, să citez aici un pasaj din cartea lui A. Pleșceiev, Baletul nostru, în care este descrisă acea perioadă: Apariția lui Feliks Ivanovici Kșesinski alături de fiica sa în mazurcă a fost întâmpinată cu aplauze furtunoase și o adevărată revărsare de flori.
 
Gazetele din Varșovia au dedicat articole elogioase acestei mazurci. Dansatorii noștri au oferit patru reprezentații la Varșovia, iar sala teatrului a fost neîncăpătoare de fiecare dată, în ciuda căldurii înăbușitoare.
 
Mlle Kșesinskaia a uluit cu dansurile ei clasice, de o calitate de care varșovienii nu au mai avut parte de foarte mult timp. Feliks Kșesinski mi-a povestit că s-a întâlnit cu multe dintre fostele sale partenere din tinerețe; iar acestor doamne infirme ori cocârjate nu le-a venit să creadă că îl aveau în față pe același Kșesinski, încă drept, falnic, în formă, capabil să domine scena!...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0619 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.