Megaliti si microliti - Silviu N. Dragomir

Megaliti si microliti - Silviu N. Dragomir
Preț: 20,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-94516-6-3
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 82
Format: 17X24
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Megaliti si microliti - Silviu N. Dragomir
 
Povestea pietrei de la traci la Brâncuşi
Cultul pietrei are şi astăzi o mare arie de răspândire la noi românii, el regăsindu-se practic pe întregul nostru teritoriu.

Nu numai în satele din zona carpatică şi subcarpatică, dar chiar şi în cele de câmpie pot fi întâlnite, puse la vedere prin grădini şi curţi, la capătul scărilor, lângă fântâni sau la margine de drumuri, tot felul de "pietroaie” culese din albia râurilor sau scoase de prin maluri.

De foarte diferite dimensiuni şi cu extrem de variate forme, aceste pietre primesc de obicei o denumire izvorâtă dintr-o asemuire ce stă la îndemâna fecundei imaginaţii a ţăranului nostru. Poţi fi sigur că printre ele vei întâlni tot felul de reprezentări ale unor animale reale sau fantastice, păsări, personaje din basme şi o întreagă gamă de tipuri umane, uneori groteşti.
 
Predomină sfera şi ovoidul (probabil ca o traducere plastică şi geomentrică a sacrei perechi primordiale], bobul (considerat ca un simbol al genezei) şi multe, foarte multe capete. Pentru ilustrare redăm câteva astfel de piese aflate pe valea Teleajenului şi pe valea Jiului. Dar ele se găsesc mai peste tot prin satele noastre. Poate că ar trebui cercetate şi catalogate, dar sunt cu miile şi ar fi destul de greu să le poţi afla pe toate, nedându-li-se o prea mare importanţă, în afară de valoarea lor strict afectivă.

De unde vine oare acest cult al pietrei, care mai dăinuie la noi chiar şi în condiţiile omului civilizat de astăzi?

Istoricul Nicolae Densuşianu afirma printre primii (interpretând unele certe izvoare istorice) că pelasgii, vechii locuitori care populau de pe la începutul neoliticului spaţiul carpato-dunărean, aveau un deosebit cult, o adevărată adoraţie pentru piatră. Peste pelasgi s-au suprapus tracii ca strat etnic. Ei au preluat şi au amplificat acest cult, devenind - cu circa 3000 de ani î. Hr. - poporul dolmenelor, menhirelor şi al megaliţilor carpatici.

De altfel istoria uneori îi consemnează în continuare alături, sau chiar îi confundă pe traci cu vechii pelasgi, sub denumirea de belasci sau balasci, apoi velasci sau valasci deveniţi ulterior valahi sau vlahi. Se pare că odată cu numele am moştenit şi acest cult al pietrei.

Dar dacă aceste "pietroaie" de care vorbeam, au fost culese de la suprafaţă şi li se poate oricând acorda atributul de "joc al naturii", multe alte pietre din grezie, având mărimi diferite şi forme foarte variate şi curioase, au fost scoase la iveală cu ocazia săpăturilor arheologice, fiind găsite alături de urme materiale aparţinând celor mai vechi populaţii de pe teritoriul ţării noastre. Foarte multe dintre aceste "pietre" - de fapt statuete de betoane arhaice - au fost scoase din dealul Istriţa, ele găsindu-se încă şi în alte locuri din ţară...
 
CUPRINS:
 

Nota Editorului   
Argument                               
Povestea pietrei de la traci la Brâncuşi                  
Plăsmuiri în piatră                     
Enigma de la Pietrele Rotării                 
Din enigmele Bucegilor                               
Piatra Teiului... un chip cioplit?               
Controversaţii                                                        
Megaliţii din Carpaţii româneşti în filatelie               
Sfinxul din Bucegi    
Opinii                                                               
Ecouri la opinii (N. Toniuc]                 
Pietre cântătoare, grăitoare sau tremurătoare              
Microliţii          
Troiţă cu motivele Roţii solare şi Pomului vieţii        
Brazda lui Novac    
Voroneţ - «Capsula timpului»        
Resursele restituirilor    
Lista ilustraţiilor      
Varianta anastatică

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0471 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.