Metafizica - Dimitrie Cantemir

Metafizica - Dimitrie Cantemir
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 234
Format: 13x20

DESCRIERE

Metafizica - Dimitrie Cantemir

 
De ce doctrina adevarrului se indeparteaza de privirea propusa defineşte timpul, viaţa particulară şi Providenţa

Nu e de mirare, dragul meu fiu, dacă stilul cuvântării noastre se îndepărtează mult de dorinţa ta, ba incă vei descoperi că e foarte departe de titlul cărţii deoarece ai mărturisit sincer că imaginea pe care ţi-ai propus să o pic tezi nu se poate picta.
 
Oglinda adevărului ţi-a probat de asemenea că portretul meu nu a fost pictat, ci numai închipuit de tine. In plus, lucrul care este mai grav şi mai greu decât toate, din momentul in care Dumnezeu Cel prea bun şi prea mare a produs toate celelalte creaturi pentru a fi întrebuinţate şi folosite de negrăita Sa imagine, urmează că ea a obţinut preeminenţa peste toate, lucru pe care nimeni dintre cei cu mintea întreagă nu va cuteza să il nege.
 
Insă deşi toate cele de pe pământ şi din natură au fost create ca să se supună omului, totuşi mai sunt două care nu fac deloc parte din domeniul omului: timpul şi viaţa.
 
Timpul, pentru că toate se reprezintă in el, iar el in nici unul decât in eternitate. Şi viaţa, pentru că pe toate le cuprinde şi ea de nici unul nu e cuprinsă, decât de univer sala şi eterna viaţă.
 
Aşadar, scumpul meu copil, toate câte sunt împodobite cu numele de creaţie trebuie considerate ca nişte accidente chiar în eternitate (adică posterioare şi de ea cuprinse).
 
Ele, însă, nu pot apărea altundeva decât in oglinda timpului şi în viaţa particulară. Căci timpul este oglinda creaţiei, oglindă în care unele sunt reprezentate că au fost altele că sunt, altele că pot fi.
 
Iar viaţa particulară este aceea în care unele sunt înţelese că au existat, altele că există, altele că pot exista. Pe acestea două, zic, fiindcă omul nu le poate nici stăpâni, nici comanda, urmează în mod necesar că ele nu sunt supuse decât Providenţei divine, care este înainte de toate, în toate şi după toate, care le atinge pe toate şi de nimic nu e atinsă.
 
De aceea am hotărât să te învăţ în cărţi deosebite aceste trei ştiinţe foarte necesare şi cu adevărat profunde...
 
 
CUPRINS:
 
Prefaţă    
Dimitrie Cantemir, Principe moldovean, Trimite salutul său iubitului său profesor leremia Cacavela  
 
CARTEA I
Prezentarea ştiinţei sacre
 
CARTEA a II-a
Creaţiunea sacră a Universului

CARTEA a III-a
Progresul Creaţiei, adică Operaţiunea naturală    
 
CARTEA a IV-a
Despre timp    
 
CARTEA a V-a
Despre viaţă. Despre quadrupla formă a lucrurilor

 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0491 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.