Microbiologie generala si elemente de didactica - Mariana Iancu

Microbiologie generala si elemente de didactica - Mariana Iancu
-7%
Preț: 35,34 RON
38,00 RON (-7%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-000-06-24
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 232
Format: 17x24
Categoria: Auxiliare

DESCRIERE

Microbiologie generala si elemente de didactica - Mariana Iancu

 
Morfologia mucegaiurilor

Mucegaiurile au celule de tip eucariot, uninucleate sau plurinucleate, sunt heterotrofe saprofite sau parazite, imobile şi nefotosintetizante. Perete celular, componentă a învelişului celular, care asigură forma celulei de mucegai, este mai gros, bogat în chitină sau celuloză, în funcţie de gruparea taxonomică din care face parte microorganismul. De asemenea, mai conţine mucilagii, pectine, hemiceluloze, proteine şi pigmenţi.

Sub peretele celular se găseşte membrana citoplasmatică (membrana plasmatică, plasmalema), o altă componentă a învelişului celular, care delimitează citoplasmă, în care se află toate organitele, ca părţi structurate ale citoplasme. Plasmalema este aderentă la peretele celular, între cele două membrane neexistând spaţiu.
 
Oarecum specifice celulei mucegaiurilor, în citoplasmă, sunt formaţiunile vacuolare, care conţin rezerve de glicogen şi care formează o reţea în miceliile tinere, în timp ce în cele bătrâne se concentrează în zona centrală. De asemenea, citoplasmă mucegaiurilor mai conţine ca elemente structurale specifice şi incluziuni lipidice cu lipocromi solubili, taninuri şi oxalat de calciu cristalizat.
 
Celula mucegaiului are unul sau mai mulţi nudei mici, delimitaţi prin membrană, fiecare nucleu având câte 2-4 cromozomi. După numărul de celule din alcătuirea corpului, mucegaiurile sunt umcelulare, formate dintr-o singură celulă, având ramificaţii în care componentele intracelulare, întâlnite la microorganismele inferioare, circulă liber şi pluricelulare, la care peretele celular este comun mai multor celule, separate între ele de un perete despărţitor numit septum.
 
Mucegaiurile simt ciuperci filamentoase, corpul lor fiind un miceliu (totalitatea filamentelor denumite hife) la care se disting două structuri morfologice şi fiziologice: vegetativă şi reproducătoare...
 
CUPRINS:
 
PARTEA I.
CONCEPTE GENERALE DE MICROBIOLOGIE    

CAPITOLUL I.
MICROBIOLOGIA-DEFINIRE, RAMURI ŞTIINŢIFICE,
DOMENII DE APLICABILITATE, IMPORTANŢĂ, SCURT ISTORIC  
1.    Definirea Microbiologiei   
2.    Ramuri ştiinţifice ale Microbiologiei   
3.    Domenii de aplicabilitate ale Microbiologiei    
4.    Importanţa Microbiologiei   
5.    Scurt istoric; Savanţi microbiologi de renume mondial    

CAPITOLUL II.
TAXONOMIA MICROORGANISMELOR 
  
1.    Noţiuni generale          
2.    Niveluri de clasificare a lumii vii. Sistemul filogenetic de organizare a lumii vii     
3.    Nomenclatura speciilor de microorganisme  
...........
........ 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0452 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.