Micul ghid al mitologiei hinduse

Micul ghid al mitologiei hinduse
Preț: 16,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 175
Format: 11x18
Categoria: Hinduism

DESCRIERE

Micul ghid al mitologiei hinduse - Sapientia

 
Sarasvati
 
Sarasvati este prezentă în mitologia vedică timpurie ca zeiţă a râurilor, iar apoi ca fiind zeiţă a înţelepciunii, a cunoaşterii, a elocvenţei şi a artelor, revelatoarea scripturilor sacre (Veda), inventatoarea scrierii devanagari, creatoarea limbii sanscrite sacre, ocrotitoare a ştiinţei, a literaturii şi a artei.
 
La fel ca şi Ganesha (care se obişnuieşte să fie invocat la începutul unei acţiuni materiale sau spirituale), era adeseori invocată la începutul creării operelor literare. Este foarte populară în rândul şcolarilor şi a studenţilor. Ca zeiţă a artelor, Sarasvati patronează în special poezia şi muzica.    

Sarasvati este de asemenea prezentată ca fiind soţia sau consoarta celestă a lui Brahma, cu numele de Brahmi, ea fiind în acelaşi timp şi fiica lui Brahma.

Zeiţa este încarnarea puterii lui Brahma, instrumentul sau energia creatoare a intenţiei divine pe care o reprezintă Brahma.
Posesiunile materiale nu o interesează deloc, ea fiind reprezentată de regulă îmbrăcată într-un sari alb şi purtând doar câteva bijuterii, puţine faţă de standardul indienilor.
 
Vehiculul său este o lebădă albă sau un păun. Câteodată, Sarasvati este reprezentată în picioare, pe un lotus, având patru braţe, dintre care două cântă la vina (instrument tradiţional indian), al treilea ţine o carte (Veda) şi al patrulea un rozariu.
 
Sarasvati este adorată şi în alte tradiţii orientale, de exemplu, în Japonia este cunoscută ca Benzaiten, iar pentru budiştii tantrici ea este consoarta lui bodhisottva Manjusri.
 
CUPRINS:
 
Introducere  

Brahman 
Varuna             
Prajapati   
Indra  

Apsara          
Gandharva   
Surya  
Yama  

Soma    
Aditi   
Daksha
Brahma    

Sarasvati     
Gayatri        
Vishnu
...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0473 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.