Mindfulness. O nouă strategie pentru combaterea stresului zilnic - Ellen J. Langer

Mindfulness. O nouă strategie pentru combaterea stresului zilnic - Ellen J. Langer
Preț: 39,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-33-4801-3
Anul publicării: 2020
Pagini: 240
Format: 13x20

DESCRIERE

Mindfulness. O noua strategie pentru combaterea stresului zilnic - Ellen J. Langer

 

 Procesul înaintea rezultatului

 

După cum am văzut în capitolul 3, interesul faţă de rezultat ne poate conduce la pierderea mindfulness-ului. Dacă cercetăm această observaţie, aşa cum am făcut cu toate definiţiile mindlessness-ului, putem vizualiza mindfulness-ul ca o orientare prin proces. Să ne gândim la un cercetător ştiinţific care se simte prost, deoarece nu a citit un articol dintr-o revistă de specialitate care este dezbătut aprins de colegii săi.

 

O privire retrospectivă caracterizată de mindlessness este responsabilă pentru această stare. Se vede pe sine ca pe cineva care a beneficiat de opţiunea de a citi sau nu acel articol important şi a făcut o alegere greşită. Dacă ar fi fost mai puţin obsedat de rezultatul alegerii sale, ar fi putut să-şi dea seama că alegerea nu fusese de fapt între a citi sau a nu face nimic, ci mai degrabă între a citi articolul şi a lucra în laborator, bucurându-se apoi de odihnă binemeritată sau de momentul în care îi citise fiicei sale.

 

Acesta este un alt exemplu de comparaţie defectuoasă care a fost descrisă în capitolul anterior. Conştientizarea procesului prin care se fac alegeri reale scade probabilitatea de a ne simţi mai vinovaţi în retrospectivă. În fond, alegerile făcute prin prisma mindfulness-ului sunt percepute ca oferind anumite avantaje, altfel de ce le-am face în mod intenţionat? Uneori, după ce vedem consecinţele unei alegeri, e posibil să ne dorim să fi ales diferit, dar tindem să nu mai fim atât de drastici cu noi înşine după ce înţelegem motivele pentru care am acţionat în acest fel.

 

O adevărată orientare în funcţie de proces poate semnifica şi nevoia de a fi conştienţi că fiecare rezultat este precedat de un proces. Studenţii la master uită acest lucru tot timpul. Îşi încep disertaţiile cu o anxietate extremă pentru că i-au văzut pe alţii finisând şi finalizând munca de cercetare şi compară în mod greşit această observaţie cu primii lor paşi.

 

Cu nasurile în fişele de lectură şi în ipoteze abia pe jumătate conturate, privesc cu admiraţie la cartea publicată a dr. Cutare ca şi când aceasta s-ar fi născut fără efort şi fără un început greoi, direct din minte pe pagina tipărită. Mai degrabă, prin investigarea felului în care cineva ajunge în acel punct, suntem capabili să vedem realizarea ca pe un efort câştigat prin muncă asiduă, iar şansele noastre devin astfel plauzibile.


Evaluările noastre despre inteligenţa altora pot fi deformate de preocuparea în privinţa rezultatului. într-o cercetare informală, împreună cu studenţii, am rugat un grup de persoane să evalueze inteligenţa oamenilor de ştiinţă care au atins rezultate intelectuale „impresionante" (precum descoperirea unei noi planete sau inventarea unui medicament nou).

 

Când realizarea a fost descrisă ca o serie de paşi (şi practic toate realizările pot fi segmentate astfel), participanţii i-au considerat pe oamenii de ştiinţă ca fiind mai puţin inteligenţi decât atunci când descoperirea sau invenţia a fost doar menţionată. Oamenii se pot vedea urmând paşi, însă marile culmi par cu desăvârşire intangibile.


Orientarea în funcţie de proces nu numai că ne ascute propriile judecăţi, dar ne face să ne simţim mai bine cu noi înşine. O orientare bazată strict pe rezultat duce la eliminarea bucuriei din viaţă...

 

CUPRINS:

 

Prefaţă la ediţia aniversară de 25 de ani... 9
Mindfulness... 23
1. Introducere... 25

    PARTEA I

2. Când lumina e aprinsă, dar nu e nimeni acasă... 33
3. Originile mindlessness-ului... 43
4. Costurile mindlessness-ului... 65

    PARTEA A II-A

5. Natura mindfulness-ului... 81
6. Îmbătrânirea din perspectiva mindfulness-ului... 99
7. Incertitudine creatoare... 129
8. Mindfulness-ul la locul de muncă... 145
9. Reducerea prejudecăţilor prin creşterea discriminării... 163
10. Mindfulness-ul şi sănătatea... 179

Epilog
Dincolo de Mindfulness... 203
Mulţumiri... 211
Note... 213
Indice... 231

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dezvoltare personala

Created in 0.0434 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.