Ministerul fericirii supreme

Ministerul fericirii supreme
ISBN: 978-606-779-491-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 455
Format: 13x20
Preț: 49,90 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Ministerul fericirii supreme - Arundhati Roy

 
... cartea de fata, Ministerul fericirii supreme ne poartă într-o călătorie care se întinde pe mai mulți ani, ieșind din mahalalele înghesuite ale vechiului Delhi, trecând prin noua metropolă înfloritoare și ajungând în Valea Cașmir și pădurile din India Centrală, unde războiul e pace, iar pacea e război și unde, din când în când, se declară „normalitatea“...
 
Din carte:
 
Era pace. Sau cel puţin aşa umbla vorba.

Un vânt fierbinte biduise toată dimineaţa străzile oraşului, ridicând valuri de praf, capace de sucuri şi mucuri de ţigară, aruncându-le în parbrizele maşinilor sau vârându-le în ochii bicidiştilor.
 
Când s-a potolit vântul, a început soarele, deja sus pe cer, sa dogorească prin pâdă, iar căldura a pornit-o din nou pe străzi, licărind ca o dansatoare din buric.
 
Oamenii au aşteptat dezlănţuirea de tunete ce urma întotdeauna furtunilor de nisip, însă aceasta n-a venit. Focul a făcut ravagii prin adunătura de colibe înghesuite de pe malul râului, nimicind într-o clipită peste două mii de suflete.

Şi totuşi, canafistulele înfloreau în continuare: o ploaie de aur strălucitoare, neruşinată. In văpaia fiecărei veri se înălţa şi-i şoptea cerului fierbinte şi cenuşiu: „Te bag în mă-ta“,

A apărut destul de brusc, imediat după miezul nopţii. N-a cântat nici un înger, nici un mag n-a sosit cu daruri. Dar un milion de stele au răsărit la est, vestindu-i sosirea. Acum nu era, iar peste o clipă, iat-o pe asfalt, într-o iesle de gunoaie: staniol de ta pachetele de ţigări, fâşii de plastic şi pungi goale de Unde Chipps.
 
Stătea într-un con de lumină, goală puşcă, sub o coloană de ţânţari roind în lumina unui neon. Pielea îi era neagră-albăstruie, neteda ca a unui pui de fixă. Era complet trează, dar absolut mută, lucru neobişnuit la cineva atât de mic.
 
Poate că, în puţinele luni de când venise pe lume, învăţase deja că lacrimile, ale ei cel puţin, erau zadarnice.
O vegheau un cal alb slăbănog priponit de parapet, un căţel râios, o şopârlă de grădină de culoarea betonului, două veveriţe de palmier dungate, care ar fi trebuit să fie adormite şi, din colţul ei ascuns, o păienjeniţă borţoasă. Altfel, părea să fie absolut singură.

In jurul ei, oraşul se întindea pe kilometri întregi. Vrăjitoarea bătrână de mii de ani, moţăind, dar nu adormită, nici măcar la această oră. Pasaje cenuşii ieşeau şerpuind din craniul ei de Meduză, încâtcindu-se şi descâlcindu-se în ceaţa toxică, gălbuie.
 
Trupurile adormite ale oamenilor fără adăpost stăteau înşirate pe trotuarele înalte şi înguste, cap la picioare, cap la picioare, cap la picioare, şerpuind până departe. Secrete vechi zăceau împăturite în cutele pielii ei flasce şi uscate ca pergamentul.
 
Fiecare rid era o stradă, fiecare stradă, un carnaval, fiecare articulaţie artritică, un amfiteatru în descompunere unde se jucaseră, de-a lungul secolelor, scene de dragoste şi sminteală, prostie, încântare şi cruzime de neînchipuit.
 
Dar aceştia aveau să fie zorii renaşterii sale. Noii ei stăpâni voiau să-i ascundă varicele noduroase în ciorapi de plasă din import, să-i înghesuie ţâţele ofilite în sutiene elegante, cu burete, şi să-i îndese picioarele umflate în pantofi ascuţiţi cu toc cui...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0698 sec