Mostenitorii pamantului - Ildefonso Falcones

Mostenitorii pamantului - Ildefonso Falcones
-10%
Preț: 85,50 RON
95,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-006-286-8
Editura:
Anul publicării: 2019
Ediția: 1
Pagini: 912
Format: 15x21

DESCRIERE

Mostenitorii pamantului - Ildefonso Falcones
 
... sărise în ajutorul familiei lui Hugo, ca să aline, în numele Santa Maria de la Mar, nenorocirea ce se abătuse asupra lor odată cu moartea capului familiei, băiatul îl ajuta să strângă banii cu care avea să îi sprijine apoi pe cei aflaţi în nevoie. Hugo îi cunoştea pe cei care dăruiau, niciodată pe cei care primeau.

-    De ce? începu flăcăul.

Arnau făcu un gest afectuos, încurajându-l să continue.

-    De ce un om ca dumneavoastră... cere de pomană?

Arnau zâmbi răbdător, apoi îi răspunse:

-    Să ceri de pomană pentru cei nevoiaşi este un privilegiu, un har de la Dumnezeu, nu este o batjocură pentru nimeni. Persoanele pe care le vizităm nu ar da nicio monedă dacă nu ar avea încredere în oamenii cărora le dau. Administratorii cutiei milei de la Santa Maria de la Mar trebuie să fie mai-mari ai Barcelonei şi trebuie, efectiv, să cerşească pentru cei săraci.
 
Ştii ceva? Nu fu nevoie ca Hugo să nege, căci stăpânul Arnau continuă: Noi, administratorii, nu suntem obligaţi să dăm socoteală pentru felul în care folosim banii din cutia milei, nu doar pentru cei pe care-i strângem, ci nici pentru toţi ceilalţi. Nimănui, nici măcar arhidiaconului din Santa Maria... Nici măcar episcopului! Iar această încredere trebuie să cadă pe seama mai-marilor oraşului. Nimeni nu ştie pe cine sau pe care familie am ajutat din milostenia cetăţenilor pioşi.

Hugo se obişnuise să-l însoţească pe stăpânul Arnau în timpul îndeplinirii acestor îndatoriri până când acesta îi găsise de lucru pe şantierele navale, alături de genovez, ca să înveţe să construiască bărci şi să devină cândva un mestre d'aixa.
 
Când Hugo mersese să lucreze pe şantierele navale, trecuse deja ceva vreme de când Arnau îi găsise cazare surorii lui mai mici, Arsenda, ca servitoare a unei călugăriţe din mănăstirea din Jonqueres. Călugăriţa consimţise să o îmbrace, să o hrănească şi să o educe pe copilă, să facă din ea o femeie vrednică şi, după zece ani, să îi dea douăzeci de lire ca să se căsătorească; aşa fusese înscris în contractul semnat cu călugăriţa din Jonqueres...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

53,99 RON
59,99 RON (-10%)
Created in 0.0420 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.