Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi

Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7504-0
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 324
Format: 13x20

DESCRIERE

Muzica gândirii. Gabriel Liiceanu în dialog cu prietenii săi

 
... m-am întrebat la ce sunt eu bun, n-am ştiu să răspund. Ce ştiam să fac? Un medic, de pildă, nu are să-şi pună întrebarea asta. El ştie foarte bine, chiar înainte de a lua drumul facultăţii, care e răspunsul.
 
Nu-l întrebi nici pe arhitect, nici pe inginer ce ştiu să facă şi la ce sunt ei buni. De fapt, pe nimeni care, pe lumea asta, are o meserie al cărei nume e înscris într-un nomenclator.

In schimb, numele „filozof“ sau „gânditor“ nu apare în nici un nomenclator din lume. In ce mă priveşte, am terminat două facultăţi: filozofia şi facultatea de limbi clasice. Dar limbile clasice, trebuie s-o spun de la început, au fost pentru mine doar un acompaniament la filozofie.
 
N-aş putea spune: „Sunt filolog clasic“. Nu ştiu epigrafie, nu pot dezlega un paragraf din Tucidide. Nici măcar un vers din Eneida nu mai ştiu să scandez corect. Nu acestea reprezintă punctele de interes ale preocupărilor mele.
 
Aşa încât, rămâne filozofia. Şi, vrând-nevrând, sunt condamnat să mă întorc la întrebarea iniţială: la ce bun filozofii pe lume? Şi ce înseamnă „a filozofa“? întreaga viaţă, până de curând, am fost urmărit de complexul că nu sunt bun la nimic.
 
Că sunt inutil. Spectaculos în cazul cuiva „care se ocupă cu filozofia“ este că el însuşi, întrebat fiind, sau întrebându-se ce ştie să facă, nu ştie să răspundă. Dacă ar fi întrebat cu ce se ocupă, medicului i-ar fi suficient să-ţi arate cu degetul bolnavul. Dar care e „bolnavul“ la capul căruia stă filozoful?
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte al editorilor     7
gabriel liiceanu
La ce bun filozofii pe lume?     11

I. Despre paradisul din noi     31
vlad zografi
Paradisul din cutie     33
ana blandiana
Poate poezia salva lumea?     40
mircea cărtărescu
„There are more things...“     50
cătălin cioabă
Cineva sau nimeni?     58

II.    Isus sau chipul unei alte omeniri     67
mircea flonta
Amintirea lui Isus     69
wilhelm tauwinkl
Biserica, o casta meretrix     84
mihai frăţilă
Rugăciunea pentru filozoful sedus de Isus...    94
doru căstăian
Etologie, neuroştiinţe şi realism moral     106
grigore vida
De la logos la mythos     117
cristina cioabă
Isus al nostru     125
..........
.......

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0554 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.