Nationalismul si Europa Natiunilor

Nationalismul si Europa Natiunilor
-20%
Preț: 24,00 RON
30,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 184
Format: 14X21
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Nationalismul si Europa Natiunilor. Despre patologia civilizatiei europene - Mircea Chelaru

 
...Mircea Chelaru, un strategist redutabil, ne propune una dintre lecturile extrem de provocatoare ale unei realități cu forța ei pasionară: națiunea și naționalismul privite cu ochii unui vizionar.
 
O salutăm cu bucurie și o recomandăm cu căldură oricui este interesat de mișcarea ideilor in postmodernitatea prelungită și destul de neguroasă...
 
Din carte:
 
Naţionalismul şi Noua Europă
 
Sfârşitul colectivismului etnic?

Abordarea naţionalismului din perspectiva categoriilor filosofice ale construcţiei Noii Europe obligă mai întâi de toate Ia a înţelege ce este Noua Europă, şi ce anume ipoteză de lucru cu viitorul ne propune această nouă organizare comunitară.

Pentru a defini "naţionalismul de tip european" va trebui să se renunţe la tehnica îndeobşte cunoscută ca fiind nesociologică.
 
Construcţia abstractă, (referenţial logică) nu este suficientă, şi nici suma paradigmelor ştiinţifice (etnopsihologia, etnologia stilurilor, morfologia culturii etc.) nu satisface o realitate percepută, însă modest cuprinsă în explicaţii mulţumitoare.
 
Personal, recuz atribuirea tipologică unei entităţi teritoriale sau structuri etnice. Este separatismul catalan datorat „catalanismului" sau cel scoţian „scoţianismului"? Sau autonomismul secuilor vine din „secuismul doctrinar"? Nicidecum.
 
Cu siguranţă naţionalismul din Europa nu este unul original european şi nici nu poate fi atribuit unui exportator impersonal. Naţionalismul este o stare de manifestare instantanee, latentă sau activă, moderată sau violentă ca toate stările sufleteşti ale unei fiinţe umane.
 
Doar că fiinţa umană de data aceasta este una multiplă, complexă, continuuă, conştientă, identitară şi neconvertibilă, numită Naţiune. O Fiinţă colectivă racordată organic la un mental istoric, cultural şi spiritual, continuu!
 
Naţionalismul a revenit un subiect al actualităţii dar conectat la sursa istoriei care, după cum am putut vedea, nu este numai etnicismul cu clişeele sale separatiste, xenofobe sau rasial-segregaţioniste.
 
El se redefineşte în flecare epocă şi cu flecare eveniment mai important De aceea este nevoie să pornim de la sistemul lumii moderne, de la mediul său de civilizaţie, regândită în termenii de supravieţuire a lui A. Toffler.

In lumea post-statalităţli celui de Al Treilea Val se naşte şi se dezvoltă cu o viteză neliniştitoare o hipercivilizaţie devoratoare. După Al Treilea Val ne izbeşte un Tsunami devastator.
 
O civilizaţie a competiţiei neiertătoare, cu o reţea neuronală pe care o denumesc info-structură, în care informaţia este quasi-instantanee. în această lume reprezentările de sine, individuale sau colective sunt superflue, adesea paradoxale.
 
Economiile statelor naţionale se supun intruziunilor mondiale şi obligă politicile de stat să-şi abandoneze măcar o parte din suveranitate. Poeţii globalismului înalţă imnurile lumii fără frontiere, ale "conştiinţei planetare", ignorând diferenţele abisale existente în gropile fără fund ale sărăciei la fel de globalizată.
 
Dacă Huntington propovăduia Ciocnirea Civilizaţiilor Majore de-a lungul liniilor de ruptură culturale, în numai un sfert de secol putem declina motivat o asemenea ipoteză reducând-o la doar două civilizaţii în permanentă coliziune: „super-civilizaţia" bogaţilor şi „sub-civilizaţia" săracilor.
 
De la indivizi în coliziune şi clanuri în luptă, la trans- şi supranaţionale în antagonisme distrugătoare cu naţiunile inseşi!

Un proces ascuns a început să lucreze revers în subconştientul individului. La fel ca în teoria lui Freud fiinţa naturală a oricărei civilizaţii îşi produce propriile imagini...
 
 
CUPRINS:
 
Prefaţa editorului
Cuvânt inainte

Naţionalismul, ca realitate a lumii contemporane. O abordare paneuropeană
Argument           

Capitolul 1
Excurs în lumea conceptelor   

1. 1.    Despre naţiune  
1. 2.    Despre naţionalism. Naţionalismul ca atitudine politică   
1. 3.    Câteva reflecţii edificatoare

Capitolul 2
Naţionalismul şl Noua Europă

2. 1.    Sfârşitul colectivismului etnic       
2. 2.    Naţiunea europeană, Cetăţeanul european, Civismul paneuropean

Capitolul 3
România şi naţionalismul constituţional  

3. 1.    Naţionalismul Constituţional  
3. 2.    Naţiunea civică, Cetăţean de altă origine etnică, Cetăţean constituţional
3. 3.    Naţional-democraţia şi ideologia paneuropeană
3. 4.    Despre validarea conceptelor
 
Capitolul 4
Europa la zi. Dezintegrarea Identităţilor

4. 1.    Va deveni Europa, Africa de peste lac? Invazia! 
4. 2.    O opinie germană. Exemplele Istoriei ne condamnă
4. 3.    In 10 ani Italia va fi musulmană!       
4. 4.    Merkel şi Maskirovka. A fost premeditată năvala musulmană?     
4. 5.    Bruxellistan Capitala Eurabiei
4. 6.    Bruxelles, groparul de serviciu al Europei
4. 7.    Subminarea omogenităţii naponale
4. 8.    Recviem pentru Europa
4. 9.    Asta se pregăteşte Europei
4. 10.   Ultimul Sfat
4. 11.   Replica de Conştiinţă a Europenilor     
    
Discursul autorului la Conferinţa „Europa Naţiunilor si Libertăţilor''
Declaraţia de la Paris

O Europă in care nu putem crede       
Incheiere fără de sfârşit

Postfaţă                     
Note bibliografice şi comentarii
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0788 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.