Noaptea cand cineva a murit pentru tine - Bogdan Suceava

Noaptea cand cineva a murit pentru tine - Bogdan Suceava
-20%
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7983-6
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 304
Format: 13x20

DESCRIERE

Noaptea cand cineva a murit pentru tine - Bogdan Suceava

 
... acolo, în cazarmă. Şi hazardul care m-a legat de destinul lui. A fost o întâmplare. Ne-au adus în acelaşi timp la secretarul de partid. De ce mă gândesc la el tocmai acum, în timp ce umbrele noastre alunecă pe culoarul întunecat al Universităţii, încadraţi de doi subofiţeri de miliţie cu automatele atârnate de gât?
 
Poate întunericul acesta. Poate de aceea îmi amintesc. De solidaritate şi legături prin fire secrete. Gândurile mele sunt amestecate. Am un gust amar în gură. Poate pentru că nu ştiu ce se va întâmpla peste zece minute.

Sentimentul ăsta descrie cel mai bine viaţa noastră cu locotenentul Cojocaru, aşa cum a fost în cazarmă. Imprevizibilul în stare pură.

Mergeam spre câmp pentru instrucţie, încolonaţi, şi ne imaginam că aceia care nu umblă în pluton beneficiază de libertate. Oricine nu mărşăluieşte este liber, gândeam noi.
 
După mintea noastră din primele săptămâni de instrucţie, o persoană importantă în unitatea militară e furierul secretarului de partid şi era importantă pentru că se bucura de un grăunte de libertate.
 
Pleca în oraş când noi ne făceam înviorarea, cu o raniţă gigantică în spate, goală. Sergentul Andreescu era cel mai liber om din lume. La prima oră a dimineţii el avea obligaţia de a aduce din oraş, în acea raniţă uriaşă, întreaga corespondenţă a unităţii: scrisorile, vreo zece Scânteia şi -de aur - un Sportul care mergea direct la comandant şi pe care am reuşit de vreo două ori să-l subtilizăm.
 
Furierul îndeplinea rolul lui Hermes: atâta vreme cât orice corespondenţă care ieşea din unitate trebuia să aibă aprobarea unui ofiţer (biroul de contrainformaţii, cine altcineva?), furierul cu presa scotea din unitate zeci de plicuri de corespondenţă neaprobată.

Noul furier şi-a început treaba la sfârşit de ianuarie 1989. Cristi. Mi-1 aduc aminte, la prima noastră întâlnire. Un băiat înalt, firav, brunet şi cu ochii mari, nevinovaţi, pe care te-ai fi aşteptat ca raniţa cu ziare să-l răstoarne.
 
Nu-l răsturna, dar îl trăgea considerabil înapoi. Ca mulţi dintre noi, avea aerul unui copil recrutat înainte de vreme. Obişnuia să se aşeze pe un scaun şi să stea nemişcat, cu privirea în gol, ca şi cum...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0582 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.