Nopțile Patriarhului - După o poveste de viață adevărată

Nopțile Patriarhului - După o poveste de viață adevărată
-10%
Preț: 26,10 RON
29,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6569-0
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 224
Format: 13x20

DESCRIERE

Nopțile Patriarhului - După o poveste de viață adevărată - Tatiana Niculescu

 
... mai era timp până-n zori. Macrina își făcea întâi rugăciunea și abia apoi venea să tragă cu urechea la ușa lui, ca să deslușească dacă s-a trezit ori are nevoie de ceva. Își luă cămașa de noapte într-o mână, stinse lumina în baie și se îndreptă cu pași mărunţi spre pat.
 
Mobila veche, de mahon, lustruită des, incrustaţie cu incrustaţie, se topise în întunericul odăii regești și numai respiraţia calmă a lemnului îi mai dădea câte un semnal, ca o intuiţie când era ceva de ocolit. De fapt, știa drumul și cu ochii închiși.
 
Se așeză în pat și puse lângă el cămașa de noapte, pentru mai târziu. tot era cald. Cearceaful i se lipea de spate într-o îmbrăţișare umedă și stânjenitoare. abia în zori putea să spere că va prinde vreo oră-două de somn.
 
Frunzele castanilor bătrâni din curte azvârleau spre ferestre câte o boare din verdele lor crud și răcoros. Gândul că va veni o noapte și apoi o dimineaţă în care nu se va mai ridica din pat la timp și va trebui să ascundă cearceaful ori cămașa de privirile încă agere ale Macrinei și, mai cu seamă, de mirosul ei fin care detecta orice urmă de praf ori de rufă murdară îl tulbura aproape la fel de mult ca problema succesiunii.
 
Se răsuci. era mai bine pe o parte decât pe spate. În cap, gândurile aveau nevoie de ceva timp să se așeze și ele într-o rânduială. privea la ferestrele mari care dădeau spre parcul palatului...
 
...........
 
... acceptase dărâmarea de biserici în anii ’80? Douăzeci, treizeci, câte să fi fost? Cât pe-aci să piardă și palatul patriarhal pe care elena Ceaușescu îl voia mutat ba la Văcărești, ba la iași.
 
Da, asta fusese înţelegerea: te fac patriarh dacă semnezi hârtiile care trebuie… De fapt, demolările au început înainte să urce el în scaun și, apoi, i se explicase că era vorba de planul de sistematizare a capitalei, că era importantă consolidarea clădirilor după cutremurul din 1977, că se începeau săpăturile pentru metrou, că era vorba de proiectul mai larg, de modernizare a ţării.
 
Fusese în favoarea modernizării, ca și primul patriarh, Dumnezeu să-l odihnească! Demolarea unor biserici n-avea nici o legătură cu desfiinţarea credinţei.
 
Ei demolau în capitală, dar el, în ţară, pe tăcute, ridica alte biserici. partidul garantase că nu va clinti fără rost nici un lăcaș și nu va închide nici o biserică atâta timp cât zidurile ei se aflau în bună stare...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0600 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.