O (foarte) scurtă istorie a vieții pe Pământ - Henry Gee

O (foarte) scurtă istorie a vieții pe Pământ - Henry Gee
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-40-1522-8
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 304
Format: 13x20
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

O (foarte) scurtă istorie a vieții pe Pământ - Henry Gee

 
... o planetă este mai mult decât o adunătură de pietre. Cu timpul, orice planetă cu un diametru mai mare de câteva sute de kilometri se stratifică. Materialele mai puţin dense, precum aluminiul, siliciul şi oxigenul, se combină într-o spumă uşoară de roci aproape de suprafaţă.
 
Materialele mai dense, precum nichelul şi fierul, coboară spre centru. Astăzi, miezul Pământului este o bilă de metal lichid care se roteşte. Miezul este menţinut fierbinte de gravitaţie şi prin descompunerea unor elemente radioactive grele, precum uraniul, create în ultimele momente din existenţa vechii supernove. Deoarece Pământul se învârteşte, în centrul său se generează un câmp magnetic.
 
Liniile acestui câmp magnetic traversează Pământul şl ajung până departe în spaţiu. Câmpul magnetic protejează Pământul de vântul solar, o furtună constantă de particule energetice ce se revarsă din Soare. Aceste particule sunt încărcate electric şi, respinse de câmpul magnetic al Pământului, ricoşează sau plutesc în jurul Pământului şi în spaţiu.
 
Căldura Pământului, radiind din miezul topit spre exterior, menţine în permanenţă planeta sub presiune, exact ca o cratiţă cu apă ce fierbe la foc mic pe aragaz.
 
Căldura care se ridică la suprafaţă înmoaie straturile suprapuse, rupând scoarţa mai puţin densă, dar mai solidă, în bucăţi şi, forţându-le să se separe, creează între ele oceane noi. Aceste bucăţi, plăcile tectonice, sunt veşnic în mişcare.
 
Ele se lovesc unele de altele, alunecă unele pe lângă altele sau se ascund unele sub altele. Mişcarea sapă tranşee adânci pe fundul oceanului şi ridică munţi mult deasupra lui. Produce cutremure şi erupţii vulcanice. Construieşte pământuri noi.

In timp ce munţii sterpi erau împinşi către cer, vaste cantităţi de scoarţă erau aspirate în adâncurile Pământului în tranşee oceanice abisale, la marginile plăcilor tectonice. încărcată cu sedimente şi apă, această scoarţă a fost trasă adânc în interiorul Pământului — doar pentru a reveni la suprafaţă în forme noi.
 
Mâlul de pe fundul oceanului de la marginile continentelor dispărute ar putea să reapară, după sute de milioane de ani, în erupţiile vulcanice3 sau să fie transformat în diamante...
 
CUPRINS:
 
1. Un cântec de foc şi gheaţă          
 2. Animalele se adună            
3.    Apare coloana vertebrată                
4.    Invazia uscatului
5.    Ridicaţi-vă, amniote  
6.    Triasic Park
7.    Dinozauri în zbor.    
8.    Acele mamifere magnifice   
9.    Planeta Maimuţelor    
10.    In toată lumea                     
11. Sfârşitul preistoriei           
12. Trecutul viitorului   
Epilog        
Lecturi suplimentare        
Mulţumiri    
Note    
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Cultura generala

Created in 0.0690 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.