O istorie a emoțiilor umane - Richard Firth-Godbehere

O istorie a emoțiilor umane - Richard Firth-Godbehere
Preț: 55,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-1330-9
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 416
Format: 13x20
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

O istorie a emoțiilor umane - Richard Firth-Godbehere

 
Semnalizarea clasică a virtuţii

Să începem cu câteva idei importante. Istoria este plină de idei despre emoţii — ce sunt, de unde au venit, cum ar trebui să fie exprimate şi controlate. Aceste idei au ajutat la formarea religiilor şi filosofiilor care există încă şi astăzi. In multe cazuri, ideile despre emoţii au avut un impact modelator asupra istoriei.
 
Dar, înainte de a ajunge la capitolele despre India antică, perioada Noului Testament şi ideile sfinţilor şi ale profeţilor, voi începe cu începutul — sau, cel puţin, începutul pe care îl cunoaştem, cel care a dat naştere primelor idei despre emoţii consemnate în scris. înseamnă că, aşa cum se întâmplă adesea, trebuie să călătorim în timp, înapoi în Grecia antică.  
 
Platon şi Socrate
Cu aproximativ 399 de ani înainte de naşterea lui Iisus, un bărbat de 20 de ani zăcea bolnav în pat. Structura corpului său musculos era bine-cunoscută în Atena; îl ajutase să devină un luptător cu o oarecare faimă. Poate chiar concurase la olimpiade.
 
Cei mai mulţi dintre noi îl cunosc după porecla sa, Platul — sau, pentru a folosi versiunea din greaca veche, Platon.
 
Platon nu era un bărbat intimidam doar din punct de vedere fizic; el era şi un gigant intelectual. Mai târziu, a fondat o şcoală atât de Importantă, încât numele acesteia — Academia — este folosit şl în zilele noastre, pentru anumite instituţii dedicate studiului.
 
In Academia sa, Platon a scris lucrări de filosofie. Dar nu în proză. A iniţiat o serie de dezbateri, care au devenit cunoscute sub numele de dialoguri. în toate, cu excepţia unuia singur, vorbitorul era bătrânul său profesor, Socrate, pe care îl iubea foarte mult.
 
Este greu să supraestimăm importanţa acestor dialoguri. După mai mult de 2000 de ani de la scrierea lor, filosoful şi matematicianul Alfred North Whitehead a descris toată filosofia care a urmat drept „o serie de note de subsol la Platon".
 
Dar, în lipsa evenimentelor din acea zi profund emoţionantă a anului 399 Î. Hr., în care Platon zăcea în pat, şi a celor care au condus la ele, Platon ar fi putut rămâne doar o figură printre sutele de mari gânditori care s-au pierdut în timp. Pentru că, în aceeaşi zi în care Platon se îngrijea de boala sa, profesorul lui, Socrate, era executat. Sentimentele lui Platon legate de această execuţie au fost, să spunem aşa, complicate...
 
CUPRINS:
 
1.    Semnalizarea clasică a virtuţii  
2.    Dorinţe indiene    
3.    Patimile paveliene   
4.    Iubirea cruciaţilor   
5.    Temeri otomane
6.    Abominabila vânătoare de vrăjitoare  
7.    Dorul de libertate
8.    O fiinţă emoţională       
9.    O ruşine decorată cu flori de cireş 
10.    Furia unei regine africane         
11.    Nevrozele de război  
12.    Umilirea Dragonului  
13.    Iubirea şi pământul pe care ne-am născut   
14.    Emoţiile se înfruntă  
15.    Oamenii visează la oi electrice?   

Epilog. Ultimele sentimente?  
Mulţumiri    

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Cultura generala

Created in 0.0854 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.