O istorie a spionajului din toate timpurile - Terry Crowdy

O istorie a spionajului din toate timpurile - Terry Crowdy
Preț: 39,99 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-736-437-1
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 432
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

O istorie a spionajului din toate timpurile - Terry Crowdy

 
... cele mai vechi relatări despre o acţiune de spionaj care au ajuns până la noi se referă la bătălia de la Kadesh, din cadrul războiului purtat de faraonul Ramses împotriva hitiţilor (circa 1274 î. Hr). Deşi spionii sunt de cele mai multe ori colectori de informaţii, câteodată ei sunt folosiţi pentru diseminarea de date false pentru inducerea în eroare a inamicilor.
 
Regele hitit Muwatalli (a domnit între 1295 şi 1272 î. Hr.) a trimis în tabăra egipteană doi aşa-zişi dezertori pentru a-l convinge pe faraon că armata hitită se află încă la mare distanţă. Ramses a crezut povestea lor şi, din această cauză, o parte din armata sa a căzut într-o ambuscadă pregătită de inamici.
 
Din fericire pentru faraon, egiptenii au reuşit să captureze alţi doi spioni hiţiţi care au fost supuşi unui interogatoriu. După lovituri repetate, spionii hitiţi au mărturisit că fusese pregătită o ambuscadă pentru avangarda armatei lui Ramses. Faraonul a fost în măsură să-şi aducă rapid în luptă rezervele şi să evite dezastrul în ceea ce a rămas în istorie sub denumirea de Bătălia de la Kadesh.

Vechiul Testament reprezintă o sursă bogată de poveşti cu spioni. Prima menţiune apare încă din Geneză, atunci când Iosif îşi acuză fraţii - care îl vânduseră ca sclav - ca fiind iscoade ale Canaanului ce culegeau informaţii despre locurile mai puţin protejate de la graniţa egipteană.
 
Deşi fraţii nu făceau altceva decât să cumpere grâu, acuzaţiile lui Iosif reprezentând modul său de răzbunare, povestea indică faptul că egiptenii erau atenţi la spionii care se infiltrau pe teritoriul lor.

Il avem apoi pe Moise care îi conduce pe israeliţi în căutarea Tărâmului Făgăduinţei, După fuga din Egipt şi după ce au reuşit să evite în mod miraculos armata faraonului în limpui traversării Mării Roşii, Moise se pregăteşte să intre în Canaan...
 
CUPRINS:
 
Introducere    5
Capitolul 1. în Antichitate    18
Capitolul 2. Imperiul Roman şi veacurile întunecate    42
Capitolul 3. Britannia spionează    67
Capitolul 4. Spionajul în era raţiunii    102
Capitolul 5. Vive la Revolution?    129
Capitolul 6. „Partea secretă” a lui Napoleon    157
Capitolul 7. Războiul necivilizat    187
Capitolul 8. Naşul serviciilor secrete    222
Capitolul 9. Febra spionajului    245
Capitolul 10. Pericolul din Est    273
Capitolul 11. Agenţi dubli şi jocuri radio    294
Capitolul 12. Spionii Axei împotriva Americii    331
Capitolul 13. Spionii din epoca sovietică    367
Capitolul 14. Nu se întrezăreşte niciun final    415
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dezvaluiri

Created in 0.0471 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.