O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, volumul 2 - Thierry Wolton

O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, volumul 2 - Thierry Wolton
Preț: 149,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6268-2
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 928
Format: 16x23
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, volumul 2 - Când moare corul. Victimele. Thierry Wolton
 
... violența este parte intrinsecă a regimurilor comuniste. Apărute în marea lor parte în urma unui conflict, acest context războinic a atârnat greu asupra cursului istoriei lor. „Masificarea“ indivizilor începând cu Primul Război Mondial a jucat probabil un rol în brutalitățile ce au însoțit re‑ voluția bolșevică. Mai târziu, țările Europei Centrale și de Est au trecut la comunism, în urma unei alte confruntări planetare, o dată cu cuceririle Armatei Roșii.
 
Revoluționarii chinezi s-au luptat cu invadatorul japonez și s-au dedat de două ori la război civil înainte de a învinge. Marșul îndelungat al comuniștilor din Indochina spre independență a fost făcut pe seama colonizatorului francez, înainte de a trebui să înfrunte cea mai mare putere a lumii, într-un lung conflict ucigător. Doar în Cuba războiul a jucat un rol secundar, cu mișcări de rezistență ce țineau mai mult de operetă decât de exerciții militare.
 
Faptul că regimurile comuniste s-au impus mai ales în țări cu economie agrară a întreținut, de altfel, această violență de la început. Pentru răs‑ turnarea vechii ordini, bolșevicii s-au folosit de răscoala țăranilor ruși, înainte de a-i pune capăt manu militari. Naționalismul țăranilor a fost vârful de lance al forțelor maoiste împotriva agresorului japonez, China rurală s-a mobilizat mai mult pentru combaterea dușmanului ereditar decât pentru promovarea unei republici populare.
 
Luptătorul din rezistența vietnameză provenea din orezării, iar khmerii roșii au făcut recrutări în zonele cele mai retrase din Cambodgia. Erou fără voie al comunismului în marș, țăranul și-a pus amprenta pe această epocă sângeroasă, cu com‑ binația de grosolănie și brutalitate proprie oamenilor obișnuiți să înfrunte forțele naturii.
 
A adus cu el în epopeea revoluționară o sălbăticie pe care intelectualii marxist-leniniști au instrumentalizat-o. Violența pornită de jos a servit violenței pornite de sus, până când aceasta din urmă nu și-a mai împărțit domnia cu nimic altceva...
 
CUPRINS:
 

Prefaţă la ediţia în limba română
Cuvânt înainte: De nedescris, de neconceput

Prima parte: Războiul civil permanent
Prolog
1. Imperativul războiului
2. Fabrica duşmanilor
3. Pielea culacului
4. Moartea lui Dumnezeu
5. Vânarea „celuilalt“
6. Crima împotriva spiritului

Partea a doua: Cercurile infernului
Prolog
7. Vinovat
8. Prizonieratul
9. Cimitire pentru cei vii
10. Pedeapsa colectivă
11. Înfometaţii
12. Copiii întâi de toate
13. O lume de rahat

Partea a treia: Homo communistus
Prolog
14. Principiul realităţii
15. În paradisul muncitorilor
16. Şuruburile şi maşinăria
17. Maşinăria şi şuruburile
18. Supunere şi nesupunere de bunăvoie

Partea a patra: Ei şi ceilalţi
Prolog
19. Noua religie
20. Precum zeii pe pământ
21. Cei mai egali

Partea a cincea: Rezistenţa
Prolog
22. Osândiţii pământului
23. Ocnaşii foamei
24. Luptătorii pentru libertate
25. A gândi altfel

Epilog. Latura întunecată şi chipul luminos ale omenirii
Tablă de materii

Sumarul volumului 1. Cu pumnul de fier: Călăii
Sumarul volumului 3. Un adevăr mai rău decât minciuna: Complicii

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0590 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.