O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei - Mircea Mihaies

O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei - Mircea Mihaies
-20%
Preț: 60,00 RON
75,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7947-8
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 512
Format: 16x24

DESCRIERE

O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei - Mircea Mihaies

 
...în ce priveşte faţa era cât se poate de asemănătoare cu modelul însă nu punea în valoare cum se cuvine silueta ei care era pe drept cuvânt remarcată de obicei şi nu apărea în adevăratele ei avantaje în toaleta aceasta.

„Molipsindu-se” de la descrierea de mai sus, Bloom face un pas radical, metamorfozându-se într-un fel de proxenet al propriei soţii. Lasă „poza la vedere câteva minute să vorbească singură şi să-i dea dreptate în ce spunea şi simţea el... astfel ca ceilalţi să-i soarbă frumuseţea, prestanţa ei de artistă scenică fiind, sincer vorbind, un spectacol în sine pe care aparatul de fotografiat n-ar fi reuşit niciodată să-l reproducă întocmai”.
 
Medierea fotografică reprezintă una dintre cele mai puternice formule de acreditare a personajului. Joyce propune un subtil transfer de expresivitate: argumentele nu aparţin unei fiinţe umane (supusă, prin definiţie, subiectivităţii), ci sunt rezultatul acţiunii mecanice. „Judecata de valoare” asigurată de fotografie e infailibilă, deoarece nu se supune cenzurii generate automat de aprehensiunile sociale. Camalitatea lui Molly avea nevoie de uscăciunea imaginii fotografice pentru a fi redată în întreaga ei complexitate şi consistenţă (inclusiv fizică).

Cu toate acestea, diferenţa dintre esenţa fixată pe hârtia fotografică şi aparenţa percepută de privitor corectează şi umanizează conturul omului trecut prin filtrul chimico-mecanic al imaginii. Pentru Stephen, artist obişnuit să evalueze şi să compare, deosebirea dintre realitate şi reflectarea ei este suficient de marcată pentru a-şi îngădui o mică, fină, aproape insesizabilă distanţare: „... spuse că fotografia e grozavă, ceea ce, orice ar fi putut spune, şi era, cu toate că în momentul de faţă ea era mult mai corpolentă”.
 
Aşadar, diferenţă nu de calitate, de alterare a trăsăturilor, ci de cantitate. De inevitabilă rearanjare a formelor vechi în noi tipare, ecou la ecoul deja răspândit privind frumuseţea femeii. în mod sugestiv, privirea lui Stephen nu privilegiază exotismul lui Molly. Aparţinând altei generaţii, cu experienţa diversităţii culturale dobândite într-un mare oraş, Paris, pe Stephen îl frapează diferenţa prin comparaţia cu ea însăşi, nu aceea născută din evaluarea alterităţii.

In schimb, Bloom acţionează ca un ins păţit. O cunoaşte prea bine pe Molly şi îi ghiceşte reacţiile. Autoritară şi complet lipsită de diplomaţie, şi-a domesticit soţul în asemenea măsură, încât are o teamă nedomolită de „manifestările ei temperamentale”...
 
CUPRINS:
 
Molly evantai   
Molly imperiala   
Molly impudica   
Molly carusel    
Molly naturalis    
Molly triplex  
Molly din Troia
Molly de piatră   
Molly postmeridian  
Molly nocturna   
Molly sola    
Molly asamblaj    
Molly mille-feuilles   
Molly grande-bouffe   

Referinţe bibliografice

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0466 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.