O planeta plina de virusi - Carl Zimmer

O planeta plina de virusi - Carl Zimmer
-6%
Preț: 32,90 RON
35,00 RON (-6%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 235
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

O planeta plina de virusi - Carl Zimmer

 
NOUL FLAGEL
Virusul imunodeficienţei umane dobândite şi originea animală a bolilor

In fiecare săptămână, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) publică un mic buletin informativ intitulat Raportul săptămânal pentru morbiditate şi mortalitate. Ediţia publicată la data de 4 iulie 1981 a fost un amestec tipic de ceva obişnuit şi ceva misterios.
 
Printre misterele acelei săptămâni a fost şi un raport din Los Angeles, unde medicii au observat o coincidenţă ciudată. Intre octombrie 1980 şi mai 1981, doisprezece bărbaţi au fost internaţi în spitalele din oraş suferind de aceeaşi boală rară, cunoscută sub numele de pneumonie pneumocistică.

Pneumonia pneumocistică este cauzată de o ciupercă comună, numită Pneumocystis jiroveci. Sporii de P. jiroveci sunt atât de abundenţi, încât majoritatea oamenilor îi inhalează, la un moment dat, în timpul copilăriei. Sistemul imunitar ucide rapid ciuperca şi produce anticorpi, pentru a ţine la distanţă orice posibilă viitoare infecţie.
 
Insă în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slab, P. jiroveci acţionează agresiv. Plămânii se umplu cu lichid şi suferă răni grave. Pneumonia pneumocistică face ca victimele sale să se lupte pentru a inhala suficient oxigen şi a rămâne în viaţă. Totuşi, cinci pacienţi din Los Angeles nu s-au potrivit profilului tipic al unei victime suferind de pneumonie pneumocistică.
 
Aceştia erau tineri şi perfect sănătoşi înainte să facă pneumonie. Comentând raportul, editorii de ia Raportul săptămânal pentru morbiditate şi mortalitate au emis ipoteza că simptomele enigmatice ale celor cinci bărbaţi „sugerează posibilitatea unei disfuncţii imunitare celulare”.
 
La acea vreme, editorii nu aveau nici cea mai mică idee că tocmai publicaseră primele observaţii despre ceea ce avea să devină cea mai mare epidemie din istoria modernă.

Cei cinci bărbaţi din Los Angeles sufereau într-adevăr de o disfuncţie imunitară celulară, cauzată de un virus care, ulterior, avea să fie denumit virusul imunodeficienţei umane dobândite (HIV).

Cercetătorii aveau să descopere că virusul HIV infectase oamenii pe neştiute, de peste 50 de ani. După descoperirea sa în anii 1980, virusul a continuat să infecteze, ajungând la peste 60 de milioane de oameni. Şi a ucis aproape jumătate dintre ei.

Numărul pacienţilor care au murit de virusul HIV este cu atât mai terifiant, ţinând cont că boala nu este uşor transmisibilă...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt înainte Un fluid viu contagios
Virusul mozaicului tutunului şi descoperirea viroşferei

PARTEA I
NIŞTE CUNOŞTINŢE MAI VECHI

O răceală mai neobişnuită
Cum au reuşit rinovirusurile să cucerească, încetul cu încetul, lumea
Privind in jos, dinspre stele Reinventarea la nesfârşit a gripei Iepuri cu coarne
Papilomavirusul uman şi cancerul infecţios

PARTEA A II A
PESTE TOT ÎN TOATE
Duşmanul duşmanului nostru Bacteriofagii ca medicament viral
Oceanul „infectat”
De ce bacteriofagii mărim deţin supremaţia asupra oceanelor
Paraziţii noştri interiori Retrovirusurile endogene şi genomurile noastre ticsite cu virusuri

PARTEA A III-A
VIITORUL VIRAL
Noul flagel   
Virusul imunodeficienţei umane dobândite şi originea animală a bolilor
Cum să devii un american 
Globalizarea virusului West Nile
Prezicerea următoarei epidemii    
Virusul Ebola şi multe alte virusuri asemănătoare
O despărţire amânată    
Trecerea întârziată în uitare a variolei
 
EPILOG
Străinul din turnul de apă    
Virusurile uriaşe şi definirea vieţii
Mulţumiri    
Bibliografie selectivă

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0537 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.