O privire teoretică asupra istoriei - Lucian Boia

O privire teoretică asupra istoriei - Lucian Boia
-8%
Preț: 91,91 RON
99,90 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7385-5
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 532
Format: 15X21

DESCRIERE

O privire teoretică asupra istoriei - Lucian Boia

 
... in Franţa, lipseşte cu desăvârşire, devorată de evenimentele politico-militare. Două rânduri, totuşi, la capitolul consacrat Italiei: „În anul următor, o mare ciumă a devastat Italia (ea a fost minunat descrisă de Boccaccio)“, de unde ar rezulta că principalul efect al ciumei a fost Decameronul. Epidemia engleză are totuşi dreptul la vreo zece rânduri.
 
Autorul lor nu ignoră dezastrul demografic, dar trece repede peste el, pentru a zăbovi asupra creşterii salariilor, consecinţă a rarefierii mâinii de lucru. Curios (pentru noi) unghi de privire: pot pieri jumătate dintre locuitorii unei ţări, istoricii nu îşi pierd sângele-rece, fiindcă nu asta este în fond problema lor. Salariile sunt mai importante decât oamenii, iar conflictele politice şi militare mai importante decât orice.

Abia pe la mijlocul secolului XX (exceptând unele lucrări de pionierat cu impact limitat asupra interpretărilor de ansamblu), cercetătorii trecutului au descoperit demografia şi, odată cu ea, medicina, corpul uman, sănătatea şi boala, naşterea, vârstele omului, moartea...
 
Le-au descoperit, fiindcă toate acestea sunt astăzi probleme majore ale societăţii. Şi astfel, epidemia de ciumă şi-a depăşit condiţia de eveniment anecdotic sau marginal şi a fost integrată în marele mecanism al istoriei. Îi este imputată — nu exclusiv, dar în cea mai mare măsură — scăderea cu un sfert, o treime sau chiar mai mult a populaţiei Occidentului în veacul care a urmat primului val microbian (în cazul Franţei, s-a avansat procentul de 42%!).
 
Nici un război nu a provocat vreodată o asemenea catastrofă. Singura comparaţie care ne vine în minte — sugerată de Emmanuel Le Roy Ladurie — este un război bacteriologic sau nuclear. Evul Mediu şi-a avut războiul său „nuclear“, pe care istoricii l-au ignorat, orbiţi de...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă la ediţia din 2022     
jocul cu trecutul

ISTORIA ÎNTRE ADEVĂR SI FICŢIUNE
Către cititor (prefaţa primei ediţii, din 1998)    
Un cuvânt cu două înţelesuri    
S-a prăbuşit, sau nu Imperiul Roman?   
Cavalerii şi microbii     
O lume de imagini   
Despre structurile şi logica imaginarului    
In căutarea Absolutului    
Acei oameni altfel decât noi   
„Unitatea“ — un concept nu tocmai unitar   
Predestinarea geografică
şi teoria frontierelor „naturale“    
Cine vorbeşte despre cine: istorie şi alteritate     
Conspiratorii  
In căutarea momentului dintâi    
Historia, magistra vitae    
Strategii de evadare    
Atenuare, sau conflict?   
Complexul istoriografic     
Inevitabila ideologie    
„Istoria se face cu documente"    
.......... 
.......

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0481 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.