O scurtă istorie a secuilor - Gusztav-Mihaly Hermann

O scurtă istorie a secuilor - Gusztav-Mihaly Hermann
-10%
Preț: 45,00 RON
50,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0602-6
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 176+16
Format: 13x20

DESCRIERE

O scurtă istorie a secuilor - Gusztav-Mihaly Hermann

 
Centralism, privilegii, autonomie. Balanţa politicii secuieşti a principilor Transilvaniei
Principii din familia Bâthory continuă politica lui loan Sigismund de centralizare a administraţiei ţării, precum şi de restrângere a privilegiilor secuimii. Ştefan Bâthory se simte chiar îndreptăţit să facă acest lucru, după ce în confruntarea din 1575 pentru scaunul princiar, secuii l-au sprijinit pe contracandidatul său, pe Gâspâr Bekes (originar din Banatul Lugojan, ceea ce i-a determinat pe unii să creadă că ar fi de obârşie românească).
 
In lupta de pe şesul Mureşului, lângă Sânpaul, Bâthory îl învinge pe Bekes, iar în urma proceselor de hiclenie de după această victorie, cei executaţi din porunca principelui sunt majoritatea secui. Pe de altă parte, el va continua să fiică donaţii consistente în Ţinutul Secuiesc, deposedându-i pe membrii obştii în folosul nobililor secui şi al celor din comitate.
 
Sigismund Bâthory (nepot şi urmaş al lui Ştefan Bâthory), ambiţios din fire, dar inconsecvent în decizii, promite şi chiar decretează în 1595 eliberarea secuilor iobăgiţi, drept care aceştia vor lupta cu mult devotament în timpul campaniilor purtate de principe împotriva turcilor, alături de Mihai Viteazul.
 
 După aceste lupte îmâ - văzând că nobilii şi fruntaşii refuză categoric să tina seama de statutul de secui liberi al participanţilor la campanie —, Sigismund va reveni asupra hotărârii, devenind partenerul nobilimii cu ocazia represaliilor crude împotriva secuilor; care se răscoală cerând respectarea actului princiar referitor la libertatea loc „Păgânul n-ar fi făcut aşa ceva!'' notează cu oarecare dezgust cronicarul Ferenc Nagy-Szabo (un martor al evenimentelor) după ororile „carnavalului sângeros" prin care este înăbuşită revolta secuilor de rând in ianuarie—februarie 1596...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0803 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.