O viata de om - Robert Seethaler

O viata de om - Robert Seethaler
-20%
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 168
Format: 13x20
Preț: 20,00 RON
25,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

O viata de om - Robert  Seethaler
 
... romanul O viaţă de om este povestea sensibilă şi tulburătoare a relaţiei dintre fiinţa umană şi un peisaj străvechi, o poveste despre singurătate, despre apariţia lumii moderne şi, mai presus de toate, despre momentele banale sau pline de însemnătate care ne fac ceea ce sîntem...
 
Din carte:
 
... la unii merge repede, la alţii poate să dureze. încă de la naştere pierzi părţi din tine, una după alta: întâi un deget de la picior, pe urmă un braţ, întâi un dinte, pe urmă toată dantura, întâi o amintire, pe urmă toată memoria, şi tot aşa, până când, mai devreme sau mai târziu, nu mai rămâi cu nimic.
 
Atunci îţi bagă ultimele rămăşiţe într-o groapă, o acoperă cu lopata şi asta a fost.

—    Şi o să vină un frig, spuse Egger. Un frig care-ţi roade sufletul.

Bătrânul îl privi. Apoi îşi schimonosi gura şi scuipă de puţin pe lângă coada pipei, pe aşchia perfidă, pe ale cărei margini se închegase sângele lui Grollerer.

—    Prostii! N-o să fie nimic, nici frig şi, mai ales, nici un suflet. Când ai murit, ai murit, s-a terminat cu tine. După aia, nu mai e nimic, nici măcar bunul Dumnezeu. Căci dacă ar exista un Dumnezeu, împărăţia lui cerească n-ar fi la dracu-n praznic!

Thomas Mattl avea să treacă pe lumea cealaltă nouă ani mai târziu, aproape în aceeaşi zi a lunii. O viaţă întreagă îşi dorise să moară la muncă, dar dorinţa nu i se împlinise. în timp ce făcea baie în singura cadă a taberei - o măgăoaie hârbuită de fier zincat, pe care unul dintre bucătari le-o închiria muncitorilor pe o sumă mică Thomas Mattl adormise.
 
Când se trezise, apa era rece ca gheaţa, iar pe el il luase o răceală de care n-avea să se mai vindece. Câteva nopţi zăcu pe prici, asudând şi îngăimând vorbe fără şir, care aveau legătură fie cu maică-sa, moartă de mult, fie cu „dracii din pădure, însetaţi de sânge".
 
Apoi, într-o dimineaţă, se sculă şi anunţă că acum era sănătos şi voia să muncească. îşi trase pe el pantalonii, se duse în faţa uşii, întinse gâtul în direcţia soarelui şi se prăbuşi fără suflare.
 
Il îngropară pe pajiştea abruptă de lângă cimitirul satului, pe care firma o achiziţionase de la primărie. Practic toţi angajaţii disponibili se adunaseră să-şi ia rămas-bun de la colegul lor şi ascultaseră scurta cuvântare funebră, încropită de unul dintre şefii de echipă şi-n care era vorba despre munca grea de pe munte şi despre sufletul curat al lui Mattl...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0806 sec