O viata fara fard. Marturii, marturisiri, 2 volume - Radu Theodoru

O viata fara fard. Marturii, marturisiri, 2 volume - Radu Theodoru
Preț: 110,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-665-212-4
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 620+539
Format: 14x20

DESCRIERE

O viata fara fard. Marturii, marturisiri, 2 volume - Radu Theodoru

 
Fragmente:
 
...întoarcerea în Crişana, ţinutul natal, face parte din suma întâmplărilor exterioare care mi-au determinat periplul geografic predestinat spre a mă modela. Spre a-mi oferi cadrul natural care să acţioneze asupra tuturor predispoziţiilor aflate în stadiu de germen. Spre a le activa pe acelea care rezonau sensibil ia impulsurile, sugestiile, emanaţiile subtile, psihoundele cadrului natural.
 
De la peisaj la oamenii locului. De la metamorfozele luminii diurne ta gama aromelor vegetale. De la răsufletul pământului ta sonorităţile muzicale ale văzduhurilor.

Acelaşi destin care mi-a fixat locul la naştere într-un castei feudal al cetăţii Ineului, în ruinele căruia se depozitaseră emanaţiile unor veacuri crâncene de torturi nemiloase care slâşiaseră trupurile iobagilor români, de asedii şi lupte la ziduri, de stăpânire nemeşească şi turcească: acelaşi destin a fixat cadrul copilăriei şi adolescenţei mele în spaţii largi din afara localităţilor, foste moşii expropriate, dominate de conac ca adăpost, de parc, livadă şi câmpie ca decor înconjurător.
 
Mişca se află cam fa 40 de kilometri nord-nord-vest de Ineu, In bazinul Crişului Negru, m câmpia crişană. Instituţia încredinţată tatălui meu se afla în plin câmp, cam la 3 kilometri sud de Mişca, pe drumul Adea-Chişineu Criş, nu departe de pădurea La Fazanerie, pe un teren regal de vânătoare.
 
La Fazanerie existând o crescătorie de fazani în voliere şi în liber. Locul se numea Livada. Un conac spaţios, aflat în centrul unui parc cu arbori şi arbuşti decorativi, cu ronduri de fiori, în fostele clădiri ale servitorimii erau amenajate dormitoarele ocrotiţilor care aveau programe de educare prin munci agricole, locuinţele personalului si ale familiilor acestuia.
 
Personal angajat din împrejurimi de la Sintea Mare. Chereluş, Ţipar, Căruţe, o trăsură, un docar, sanie, pluguri, grape, cam in delăsare, cai de ham, păsăret, porcine, un fel de falanster zic eu acum, pentru ca tata era de un demo cratism absolut care i-a ataşat personalul atat de strans, incât atunci când instituţia a fost mutata la 200 de kilometri mai spre sud, oamenii l-au urmat pe Tata departe de satele de unde veniseră, pentru mine baci Todor, baci Gheorghe. baci Fluieras, făcând parte din familie. Ei, nevestele, copiii lor cu care am fost împreună până când am pus pe mânecă tresa de sublo cotenent aviator...
 
CUPRINS:
 
ÎN CĂUTAREA IDENTITĂŢII
MAI JOS DE STEAUA POLARĂ
ÎN ZODIA BRAZDEI Şl A PALOŞULUI

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0488 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.