O zi din viaţa lui Ivan Denisovici - Aleksandr Soljeniţîn

O zi din viaţa lui Ivan Denisovici - Aleksandr Soljeniţîn
Preț: 27,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-779-717-6
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 168
Format: 13x20

DESCRIERE

O zi din viaţa lui Ivan Denisovici - Aleksandr Soljeniţîn

 
... scârţâind cu pâslarii prin zăpadă, treceau de colo-colo în fugă deţinuţii, fiecare cu treburile lui – care la closet, care la magazie, unul la depozitul de colete, altul să pre - dea tai nul de crupe pentru bucătăria individuală.
 
Toţi se zgri buleau, cu capul înfundat între umeri, cu scurtele bine îm bumbate. Pe toţi îi lua cu frig, nu atât de la gerul de afară, cât la gândul că ziua toată vor fi la cheremul acestui ger. numai Tatarin, în mantaua sa ponosită, cu petliţele albastre soioase, mergea drept – ţeapăn, de parcă habar n-avea de pişcătura frigului.
 
Trecură pe lângă gardul înalt de scânduri ce-n conjura închisoarea de piatră din interiorul lagă ru lui; pe lângă îm prejmuirea de sârmă ghimpată din jurul brutăriei, apă - rată astfel de deţinuţi; pe lângă colţul barăcii coman - damentului unde atârna, prinsă cu o sârmă groasă de un stâlp, şina de fier brumată; trecură apoi pe lângă celă lalt stâlp, unde, alb de promoroacă, era agăţat termometrul, la locşor mai ferit, ca să nu coboare mercurul prea jos.
 
Şuhov aruncă o pri vire piezişă, încărcată de speranţă, spre tubul alb-lăptos: dacă ar fi arătat patruzeci şi unu de grade minus, s-ar fi cuvenit să nu fie scoşi la muncă. numai că astăzi termometrul arăta cu câteva linii bune peste. intrară în baraca comandamentului – şi o luară de-a dreptul spre camera de gardă, unde lucrurile s-au lămurit – cum, de altfel, îi şi dăduse lui Şuhov prin gând pe drum –, că, de fapt, nu-l aştep ta nici o carceră, ci pur şi simplu trebuia să spele cineva pe jos în camera de gardă. odată ajunşi aici, Tatarin i-a declarat lui Şuhov că-l iartă şi i-a poruncit scurt să spele podeaua.
 
Spălatul podelei în camera de gardă era, de fapt, trea - ba unui deţinut anume, care nu era scos în afara lagă - rului – treaba plantonului de la baraca comandamentului.
 
Numai că acesta, deprins de multă vreme cu viaţa de acolo, având acces la cabinetul maiorului, al responsabilului cu disciplina şi al „cu mă trului“, slujindu-i pe toţi, uneori auzind lucruri pe care nu le ştiau nici gardienii, de la o bucată de vreme şi-o luase în cap, conside rând că a spăla podeaua pentru nişte simpli gardieni n-ar fi o treabă de rangul lui...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0484 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.