Oameni, trăiri, locuri - Dan Munteanu Colan

Oameni, trăiri, locuri - Dan Munteanu Colan
-10%
Preț: 40,50 RON
45,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 280
Format: 13X20

DESCRIERE

Oameni, trăiri, locuri - Dan Munteanu Colan

 
... viaţa mea a fost „itinerantă” încă din copilărie! Cu toate acestea şi, mai ales, în ciuda vremurilor plumburii şi de restriște în care am trăit-o, am avut o copilărie minunată! Cu siguranţă mult mai frumoasă decât a multor copii din România acelor ani. M-am născut la 22 mai 1944, în timpul bombardamentelor aliate.
 
Am fost fiu unic şi primul dintre nepoţii familiei, răsfăţat de toţi: părinţi, bunici, unchi şi mătuşi. Amintirile mele până la doi ani sunt foarte vagi. Îmi aduc aminte de conacul de la Şoşdea, în Banat, unde am văzut lumina zilei, demolat în 1949; pe locul acestuia au crescut, până în 1990, lanurile înfrăţite ale gospodăriei colective de atunci.
 
Conacul era al bunicului meu dinspre tată, preotul Romulus Munteanu, un domn serios, foarte educat şi cult, văduv de mulţi ani (tata mi-a spus că bunica, mama lui, a murit când el avea vreo şapte ani). Mie mi se părea cam sever, deşi mă iubea ca pe comoara lui cea mai de preţ.
 
Din poveştile părinţilor, ştiu că atunci când m-a declarat la primărie şi amploaiatul de la Registru l-a întrebat cum îl cheamă pe primul lui nepot, în marea-i bucurie a zis „Dănuţ”. Era foarte la modă romanul La Medeleni de Ionel Teodoreanu (ale cărui personaje principale se numeau Dănuţ, Olguţa, Monica).
 
Şi aşa am rămas în acte toată viaţa, deşi, de pe la 14-15 ani, aproape nimeni nu mi-a mai spus Dănuţ, ci Dan. Apoi, când am început să public, toată lumea a crezut că ar fi mai potrivit să semnez Dan Munteanu, cum, de fapt, și făceam.
 
Mai cu seamă după ce am fost angajat la ziarul Scînteia (şefilor nu li s-a părut demn de organul Comitetului Central al PCR, „mădularul partidului”, cum i se spunea, ca un redactor să publice articole semnate cu un diminutiv). Toată viaţa am încercat să-mi schimb numele din Dănuţ în Dan.
 
Dar toţi avocaţii consultaţi, inclusiv tata, mi-au spus că este practic imposibil. Este mai uşor să-ţi schimbi numele de familie decât pe cel de botez. Am renunţat şi, cu timpul, aproape nimeni nu mi-a mai spus Dănuţ...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Literatura romana

Created in 0.0502 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.