Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala

Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala
Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-111-7119
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 168
Format: 13x20

DESCRIERE

Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala (Alan Watts)

 
... volumul de faţă cuprinde o serie de eseuri care sintetizează gândirea lui Alan Watts cu privire la extraordinar de actuala temă a raportului omului cu lumea materială.
 
Ideea de bază care străbate această carte este că omul civilizat confundă simbolul cu realitatea, modul său de a descrie şi de a măsura lumea cu lumea însăşi şi, astfel, se trezeşte în situaţia absurdă de a prefera banii în detrimentul bogăţiei şi îngurgitarea meniu-lui în detrimentul consumului hranei adevărate...
 
Fragmente:
 

... faptul că o persoană este egoistă se manifestă tocmai prin tentativa ei de a deveni mai fericită, mai puternică, mai înţeleaptă, mai curajoasă, mai binevoitoare, pe scurt, ne-egoistă. „Când te străduieşti să elimini sinele, acest lucru nu este, oare, o manifestare vădită a sinelui?" se întreba Zhuangzi.

 

Şi iarăşi: „Cei care spun că vor corectitudinea fără corelativul ei, eroarea, sau o guvernare bună fără corelativul ei, proasta guvernare, nu înţeleg marile principii ale universului, nici natura întregii creaţii.

 

Am putea să vorbim la fel de bine despre existenţa cerurilor fără pământ sau despre cea a principiului negativ (yin) fără principiul pozitiv (yang), ceea ce este clar cu neputinţă. Şi totuşi, oamenii continuă să discute despre asta fără încetare".

 

Comentariul de faţă priveşte în egală măsură toate demersurile care vizează perfecţionarea de sine prin diverşi guru, meditaţii, practică yoga, acceptarea de sine, psihoterapia şi chiar trăirea plenară a prezentului.

 

Din asemenea discipline putem învăţa, doar că ele sunt contradictorii, ca tentativa de a ne ridica ambele tălpi de pe podea trăgând de glezne.

 

Şi poate că această încercare zadarnică nu este total lipsită de valoare, căci ea ne face să abandonăm scopurile imposibile, păstrându-ne energia psihică şi fizică pentru cele realizabile: putem să însămânţăm, să culegem roadele, să construim case, să cântăm, să facem dragoste şi să ne continuăm viaţa până la capăt.


    Spun eu toate acestea pentru a ameliora situaţia omenirii, contrazicându-mi, astfel, propriile afirmaţii? Nu, o spun pentru a putea fi liberi să însămânţăm şi să culegem roadele.

 

Nu are legătură cu mai binele sau cu mai răul, cu progresul sau cu regresul. Ele sunt judecăţi, şi bine se spune „nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi, căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura".

 

Iar dacă spui „Dar chiar asta este o judecată!" încă nu te-ai oprit din judecat. Este mai bine să nu judeci? Nu, această stare în care nu judeci este pur şi simplu viaţă şi moarte, zi şi noapte, acel du-te-vino în care nici binele, nici răul nu există de sine stătător.

 

    Calea desăvârşită este lipsită de orice dificultate,
    Numai că ea evită selecţia şi alegerea.
    Doar când ai încetat cu preferinţele şi aversiunile
    Se va înţelege limpede totul...
    Nu te îngrijora în legătură cu binele şi răul.
    Conflictul dintre bine şi rău
    Este boala minţii...

 

 

CUPRINS:

 

 

Cuvânt-înainte 
Bogăţie sau bani

 

Crimă în bucătărie

Cu şi fără haine 

 

Spiritul violenţei şi problema păcii 

Psihedelicele şi experienţa religioasă


I. Experienţa psihedelică 
II. Opoziţia faţă de drogurile psihedelice 

 

Şapte scurte eseuri
- Mitul fundamental conform vechii tradiţii indiene 
- Mandala cea mare 
- Despre selectarea vibraţiilor 
- Însămânţarea şi culesul roadelor 
- Arta cu „a" mare 
- Budismul lui Aldous Huxley 
- D. T. Suzuki: eruditul „fără minte" 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0498 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.