Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante? - Horia-Roman Patapievici

Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante? - Horia-Roman Patapievici
-10%
Preț: 44,10 RON
49,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6373-3
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 192
Format: 13x20

DESCRIERE

Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante? - Horia-Roman Patapievici

 
... el vorbea cu dezinvoltură limba savanţilor, nu doar a retorilor. Avea, din bagajul timpului său, o anumită ştiinţă. Cu noştea teoriile ştiinţifice care erau cu rente în cultura specializată a timpului său.
 
De aceea, într-un sens primar, a şti ce ştia Dante-în-chip-de-om cultivat al timpului său revine la a şti ce se ştia la vârf pe vremea lui. Mai nuanţat, a şti ce ştia Dante- ca- gânditor- original revine la a şti ce anume este nou la Dante faţă de cultura timpului său.
 
Dacă ar fi fost să răspund la întrebarea „cum arăta lumea lui Dante?“, v-aş fi făcut o dare de seamă privitoare la ce se credea despre cosmos pe vremea acestuia.
 
Punând însă întrebarea „cum arăta cu adevărat lumea lui Dante?“, eu pre su pun de fapt două lucruri. Întâi, că modelul de univers propus de Dante în Divina Comedie diferea de cel pe care acesta l-a asimilat din cultura timpului său.
 
În al doilea rând, că exegeţii lui Dante cred îndeobşte că nu există nici o diferenţă esenţială între modelul de univers al ştiinţei din vremea lui Dante şi modelul de univers al lui Dante însuşi.
 
Mai există un lucru care ar trebui măcar semnalat acum, acela că Dante nu era probabil conştient de această diferenţă, în ciuda faptului că, metaforic şi tehnic, ea poate fi extrasă din cânturile din Paradisul în care este descrisă ascensiunea lui Dante dincolo de Cerul al nouălea...
 
CUPRINS:
 
Notă asupra ediției
 
PARTEA I
Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante?
Cititorilor mei: despre sursele acestei conferințe
 
PARTEA A II-A
Imaginația cosmologică a lui Dante
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0641 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.